Hlavní obsah

O odplatě pří návratu do Plzně Uhrin nemluví: Viktoria se moc nezměnila, nemá čím překvapit

Praha

Pikantní start nového angažmá čeká na trenéra Slavie Dušana Uhrina mladšího. V pátek povede tým z Edenu do prvního zápasu nového ročníku fotbalové Synot ligy na hřišti Plzně, která jej krátce po startu minulé sezóny propustila kvůli nezdaru v předkole Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Slavie Praha Dušan Uhrin mladší.

Článek

„Nehoří ve mně nějaká extra touha po odplatě. Nejsem člověk, který by se zabýval minulosti. Prošel jsem spoustou klubů a Plzeň prostě byla jedním z řady. Naopak se moc těším, protože jsem měl velice dobré vztahy s fanoušky, aniž bych si to podle vyjádření vedení Viktorie zasloužil. Vždy jsem se v Plzni cítil dobře," říká Uhrin.

Současně si však velmi dobře vybavuje vyjádření generálního manažera Západočechů při srpnové rošádě. „V určitých pasážích zápasů se vytrácela odbornost a erudovanost," uvedl tehdy Adolf Šádek, generální manažer Plzně. „Vedení si prostě obhajovalo svoji roli před fanoušky. Já to tak nevnímal," usmívá se Uhrin při vzpomínce na rok staré události.

„Nepovedla se nám jediná věc v podobě postupu do skupiny Evropské ligy, což se může stát. Ale některé zápasy byly výborné, Plzeň už je nezopakuje. Třeba právě v evropských pohárech," míní Uhrin o působení v západočeském klubu. „Snažil jsem se hrát s Plzní stejně jako můj předchůdce pan Vrba. Myslím, že se to dařilo. Hráli jsme útočně. Měli úspěchy v poháru. Porazili jsme Doněck, Lyon jsme doma nepustili za půlku. Nedařilo se nám proti Spartě, která v té sezóně byla ve vynikající formě a sebrala všechny trofeje, přestože třeba finále domácího poháru jsme ztratili zbytečně. Mínusů bylo strašně málo," rekapituluje Uhrin angažmá na západě Čech.

Věří v dobrý start

Když studoval v přípravě hru pátečního soupeře, poznával vlastní rukopis. „Viktoria se prakticky nezměnila. Hrají podobným způsobem jako za mého působení. A ve své podstatě hrají stejní hráči, mají jen dva nové kluky. Pochopitelně nevím, jak proti nám budou hrát. Ale myslím, že nás nemají čím překvapit," říká Uhrin. „Každopádně kvalita Plzně je veliká. Určitě je silnější, protože za mého působení neměla tak široký kádr. Doplnili vhodně o útočníky, přišli Holenda a Mahmutovič. Na každý post mají dva rovnocenné hráče. Bude záležet na kreativitě našich hráčů. Soupeř má kreativnější a tudíž bude na mých svěřencích, aby ukázali, že jsme schopní se úřadujícímu mistrovi vyrovnat," burcuje mužstvo Uhrin.

Poněkud jej zaskočilo, že duel byl z původně sobotního termínu v pondělí přeložen na pátek. „Byl jsem překvapený. Ale vše jsme okamžitě přizpůsobili, příprava je stoprocentní. Souhlasili jsme, protože chceme, aby naše týmy došly v pohárech daleko. Ale není úplně normální, aby se o změně termínu rozhodlo vlastně pět dnů před termínem duelu," míní Uhrin.

Ještě v průběhu týdne neměl jasno o sestavě. Řešil obsazení dvou postů. Nicméně doufá ve šťastné rozhodnutí. „Věřím v dobrý start. Úvodní duel mi mnohé napoví pro další práci. Příprava byla krátká a není rozhodující. Za pět týdnů nelze mužstvo poznat. To se stane až v okamžiku, kdy se v lize dostaneme do stresových situací. Ale máme docela dobrý a zdravý základ," těší se na start ligových bojů Uhrin.

Jak dopadne zápas prvního kola Synot ligy mezi Plzní a Slavií?
Vyhraje Plzeň
61,8 %
Zápas skončí remízou
14,9 %
Zvítězí Slavia
23,3 %
Celkem hlasovalo 3420 čtenářů.

Reklama

Související témata: