Hlavní obsah

Sparta vykázala za minulou sezónu ztrátu 67 miliónů, přesto se zlepšuje

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta vykázala za sezónu 2014/2015 ztrátu ve výši 67 miliónů korun. Klub to oznámil na svém webu s poukazem, že se mu podařilo výrazně snížit ztráty z předchozích období, a to zejména díky účasti v evropských pohárech, zvýšení příjmů ze vstupného a navýšení sponzorských plnění. Pro letenský klub to je nejlepší výsledek hospodaření za poslední čtyři roky. Sparta ve vydané zprávě ujišťuje, že realizovaná ztráta nemá žádný negativní vliv na aktivity klubu, ani jeho provoz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetinský.

Článek

"Dluh je relativní veličina," říká majitel klubu Daniel Křetínský. Odhadovaný majetek tohoto podnikatele je přes 13 miliard korun a v jeho éře Sparta vykázala ztrátu již přes miliardu korun.

Ztrátu však postupně snižuje, aktuálně oznámená částka 67 miliónů sestupný trend potvrzuje. Sparta v předminulé sezóně skončila ve ztrátě 144 miliónů korun. V sezóně 2012/13 pak letenský klub skončil v minusu 190 miliónů, předtím vykázal rekordní ztrátu 240 miliónů.

Letenský klub byl proto kvůli svému dlouhodobému hospodaření ve ztrátě vyšetřován. Evropská fotbalová unie UEFA však loni v lednu zbavila Spartu podezření z porušení finanční fair play. Spolu s ní tehdy UEFA očistila také Liverpool, naopak čtyři kluby potrestala.

Lukrativní Liga mistrů dál uniká

Auditované výsledky hospodaření schválila valná hromada společnosti AC Sparta Praha fotbal, a.s. v závěru minulého kalendářního roku.

Hlavním zdrojem příjmů byly výsledky obchodní činnosti společnosti (bez vlivu transferů a evropských pohárů). Ty činily ve zmiňovaném období téměř 198 miliónů korun. Jednalo se především o příjmy ze sponzorských kontraktů. Dále jsou v této skupině zahrnuty například příjmy z pronájmu stadiónu, obchodování s vysílacími právy a příjmy ze vstupného.

Meziroční navýšení příjmů ze vstupného činilo více než 21 miliónů korun, především díky účasti v evropských pohárech. Lukrativní Liga mistrů Spartě dál uniká, na prémiích od UEFA vydělala 82 miliónů korun.

Nejvíc vydělali na Kadeřábkovi

Saldo z transferů dosáhlo 100 miliónů korun. Nejvýznamnějším přestupem v sezóně 2014/2015 byl odchod Pavla Kadeřábka do německého Hoffenheimu.

Hlavními položkami mezi výdaji byly náklady na hráče a realizační týmy (165 miliónů korun), poté náklady spojené se zajištěním provozu (151 miliónů korun). Sem se řadí třeba náklady na organizaci utkání v domácích i mezinárodních soutěžích, přípravy herních kempů (přímé výdaje), dále spotřebu energií, náklady spojené se službami pro sponzory (cizí služby) či spotřebu materiálu a pojištění (ostatní výdaje).

Náklady na provoz stadiónu (dceřiná společnost ACS Properties), dosáhly výše 42,8 miliónu korun (bez odpisů).

Reklama

Související témata: