Hlavní obsah

Chmielovi lékaři zakázali hrát fotbal. A tak šel chytat. V úterý jej čeká klíčový boj o postup na ME

Ostrava

Je to jen pár let zpátky, kdy lékaři Františku Chmielovi fotbal zakazovali. Malého fotbalistu z Českého Těšína trápilo zátěžové astma (infekce dýchacích cest způsobená vysokou zátěží - pozn. aut.) a k tomu se přidaly i potíže s rychlým růstem. „Měl jsem kvůli tomu, že jsem najednou vyrostl, roztříštěné paty. Já jsem ale nechtěl fotbalu nechat. Tak jsem se z pole přesunul do branky,“ popisuje Chmiel začátek kariéry, na jejímž konci je zatím post gólmanské jedničky v ligovém týmu Baníku Ostrava. A také v reprezentační devatenáctce, kterou čeká v úterý rozhodující duel s Rakouskem o postup na mistrovství Evropy.

Foto: FC Baník Ostrava

Ostravský brankář František Chmiel.

Článek

Baník před jarní částí ligy opustil Jiří Pavlenka, jenž přestoupil do Slavie a souboj se zkušenějším Vojtěchem Šromem zatím vyznívá jednoznačně pro ligového benjamínka Chmiela. Osmnáctiletý gólman se kvůli nemoci předpokládané jedničky Šroma postavil do ligové branky hned v úvodním zápase jara proti Zlínu. A na šokující výhře 3:0 se podílel premiérovým vychytaným čistým kontem. Zápas na Slavii sledoval z lavičky, nepříliš povedený Šromův výkon mu ale pomohly zpátky.

„Trenér se po utkání na Slavii rozhodl pro mě a jsem moc rád, že se mi zatím daří. Nečekal jsem, že budu v osmnácti letech jedničkou v Baníku. Prožívám fakt hodně dobré období," svěřuje se klidným, na gólmana možná až příliš tichým hlasem Chmiel.

Bez deseti centimetrů dvoumetrový habán s potetovaným tělem jinak působí až hrozivě. Jakmile se ale postaví do branky, promění se ve velikého kliďase. „V osobním životě se dokážu rozčílit, to jo. Ale v brance jsem v klidu. Téměř nic mě tam nerozhodí," říká Chmiel.

V prvním utkání na Městském stadiónu ve Vítkovicích měl co dělat, aby vůbec překřičel hlasité domácí fanoušky. „Snažil jsem se, ale téměř mě nebylo slyšet. Trenér Petržela mi pak o přestávce vyčinil, že nekřičím. Tak se teď snažím řvát ještě hlasitěji," usmívá se Chmiel, jenž přišel do Baníku z Českého Těšína ve 14 letech. A za čtyři roky se stal klíčovým hráčem ligového týmu.

„Je to velký skok. Až neuvěřitelný. Snažím se fotbalu dávat maximum a vyplácí se mi to," říká mladý brankář, jenž dostal za svou práci další odměnu. Trenéři Pavel Malura a Pavel Hoftych jej společně se spoluhráčem Denisem Granečným pozvali na soustředění reprezentační devatenáctky před elitní fází evropské kvalifikace.

Rozhodne duel s Rakouskem

Chmiel na kvalifikačním turnaji v rakouském Gleisdorfu plní roli jedničky a hned v prvním utkání vychytal nulu proti Rumunsku. Čeští mladíci vyhráli 3:0 a úvod elitní kvalifikáční fáze se jim tedy velice vydařil. Po čtvrtečním úspěchu však přišla sobotní prohra se Slovenskem 1:2, což působí velké komplikace v boji o postup.

O tom, zda budou jediným postupujícím týmem právě Češi, se rozhodne v úterý od 18 hodin, kdy se svěřenci Pavla Malury střetnou s domácím Rakouskem. Vzhledem k vývoji ve skupině musí Češi bezpodmínečně zvítězit. A jelikož může hrát roli i skóre, přinese Čechům jistotu postupu jedině výhra alespoň o dva góly.

Tabulka kvalifikační skupiny 3
PořadíZVRPSkóreB
1. Rakousko22007:16
2. Slovensko21013:43
3. ČR21014:23
4. Rumunsko20020:70
Na mistrovství Evropy postoupí jen vítěz skupiny
Zdroj: UEFA.com
Zápasy kvalifikační skupiny 3
24. března
ČR - Rumunsko 3:0 (3:0)
Branky: 5. Mihálik z pen., 22. Pulkrab, 34. Trubač. ČK: 85. Kvída (ČR).
Sestava ČR: Chmiel - Granečný, Chaluš, Lischka, Kvída - Kuchta (62. Ladra), Průcha, Boček, Trubač (86. Růžek), Mihálik - Pulkrab (70. Šašinka). Trenéři: Malura a Hoftych.
Rakousko - Slovensko 3:1
26. března
ČR - Slovensko 1:2 (1:2)
Branky: 41. Štěpánek - 5. Kopičár z pen., 30. Mráz.
Sestava ČR: Chmiel - Granečný, Březina, Chaluš, Čmelík (46. Růžek) - Mihálik, Průcha, Štěpánek (80. Boček), Trubač, Ladra (67. Pulkrab) - Kuchta. Trenéři: Malura a Hoftych.
Rumunsko - Rakousko 0:4
29. března
18:00 Rakousko - ČR
18:00 Slovensko - Rumunsko

Reklama

Související témata: