Hlavní obsah

Hvězdného Ramirese slávisté na soustředění nepotkali, jeho klub přijel bez něj

Chaj-kchou

Na Chaj-nanu, kde aktuálně nabírají fyzickou kondici fotbalisté pražské Slavie, je na soustředění i bohatý čínský klub Ťiang-su Su-ning. Jeho nejznámější hráč, Brazilec Ramires, se ale po trávnících na čínském ostrově neprohání.

Foto: Vojtěch Pospíšil , Novinky

Fotbalisté čínského klubu Ťiang-su Su-ning během tréninku na Chaj-nanu.

Článek

Slávisté se potkali s čínským klubem hned v pátek odpoledne, když vyrazili na první trénink. Fotbalisté ve světlemodrých dresech se už proháněli po hřišti, ale zvědavé pohledy sešívaných Ramirese nenašly.

Bývalý záložník Chelsea má totiž dovolenou, stejně tak jeho krajan Alex Teixeira, který klub z Nan-ťingu vyšel na ještě víc peněz. Na exotickém ostrově jsou tak s týmem jen čínští hráči. Výprava vršovického klubu se s nimi setkává i v hotelu, ale samozřejmě ji víc zajímalo, co předvádějí borci na trávníku.

A obdivné komentáře to při občasných pohledech na vedlejší hřiště nebyly. Kvalita čínské ligy jednoduše není dobrá, ostatně dokazuje to výsledek z loňského soustředění ve Španělsku, kdy Slavia tohoto soupeře porazila vysoko 5:1.

Čínští hráči nemají motivaci odcházet do Evropy

Ťiang-su Su-ning si momentálně v lize vede celkem dobře, ale obecně nelze očekávat, že by se čínský fotbal i přes velké plány tamní vlády v blízké budoucnosti nějak rapidně vylepšil. Kromě zahraničních hvězd jsou totiž poměrně solidně placeni i domácí hráči, kteří tak nemají motivaci odcházet do Evropy a sbírat zkušenosti, které by pak předali zpět ve vlasti a pomohli tak k růstu tamního fotbalu.

A těžší to možná bude i s příchodem dalších hvězd do čínské ligy. List Shanghai Daily v pátek přinesl zprávu, podle níž se se pracuje na opatřeních, která zamezí utrácení klubů za zahraniční posily.

Státní tisková agentura Sin-chua doslova uvedla, že kluby „spalovaly peníze" při nákupech hráčů z ciziny a zanedbávaly vývoj domácích hráčů. Stalo se tak jen pár dnů poté, co do šanghajského klubu SIPG přestoupil Brazilec Oscar za 60 miliónů eur a vytvořil tak asijský přestupový rekord. Ten mimochodem loni držel pár dní i zmiňovaný Ramires.

Plánovaná opatření jistě dávají smysl, zatím se však jedná jen o jejich nástin, a ten je navíc ještě vágní, protože v současné chvíli se mluví jen o „horním limitu na přestupy" a „kontrole iracionálních výdajů". Je tak otázkou, jak vlastně celý tento nápad dopadne.

Reklama

Související témata: