Hlavní obsah

Ve fotbalové lize jde o Ligu mistrů i záchranu

PRAHA

V sobotním, závěrečném kole fotbalové Gambrinus ligy má pět týmů stále o co hrát. Na čtyřech stadiónech se bude bojovat o účast v pohárech a záchranu. Slavia, Mladá Boleslav a Teplice si to rozdají o druhou příčku a druhé předkolo Ligy mistrů, na třetí tým zbude Pohár UEFA a na čtvrtý Intertoto cup. Jihlava s Plzní se na dálku utkají o záchranu.

Článek

Zatímco Liberec po utkání dostane pohár a zlaté medaile, Mladoboleslavští hrají o historický úspěch, jímž by v případě vítězství byla účast v milionářské soutěži. "Šance na předkolo je motivací. Na jaře jsme porazili Spartu i Slavii, proč bychom nemohli zdolat nového mistra, i když si nebude chtít pokazit oslavy titulu," pravil mladoboleslavský trenér Dušan Uhrin ml.

Liberec se dostal do paradoxní situace. Prohra ho přiblíží k nasazení ve 3. předkole LM. Vyhnul by se nejsilnějším soupeřům v boji o účast v základní skupině. Pro čerstvého českého mistra je výhodnější, aby se na stříbrný stupínek dostal právě jeho dnešní soupeř či Teplice na úkor Slavie. Jen ta by svým koeficientem Liberecké z pozice nasazených mohla vyšťouchnout. Liberecký trenér Vítězslav Lavička však odmítá vypuštění zápasu ve prospěch Boleslavi: "Zažili jsme krásnou sezónu a chceme se rozloučit důstojně."

Kdo zakončí sezónu na druhém místě?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Teplickým loni předkolo LM uniklo při shodném zisku bodů se Slavií o gól. "Chtěli jsme se poučit a nenechávat nic na poslední chvíli. Ale nervy se opakují. Byli jsme druzí přes 25 kol a najednou to nemáme ve svých rukou. Naděje ale pořád žije," podotkl Vlastislav Mareček, trenér Teplic. Ty mohou při rovnosti bodů těžit z lepší vzájemné bilance s dalšími kandidáty na Ligu mistrů.

"Musíme se soustředit na sebe. Když vyhrajeme, nebudeme chybět v evropském poháru, pak se teprve ukáže, jaký to bude," poznamenal kouč dalšího adepta na LM, Slavie, Karel Jarolím. Soupeři červenobílých jde o vše. Má o bod víc než Plzeň, takže udržení má ve svých rukou. "Uděláme vše, abychom Slavii porazili. Až když se nám to nepovede, budeme se zajímat, jak si vedla Plzeň na Letné," uvedl Karel Večeřa, trenér Jihlavy.

Straka bude cítit nostalgii

Západočechy na Spartu přivede její nedávná ikona - František Straka. "Trocha nostalgie v návratu bude. Musím ji ale oddělit od úkolu, se kterým na Spartu jedeme. Chceme se zachránit, musíme vyhrát. Bude to těžké, ale uděláme maximum," řekl Straka. Západočeši na Letné ještě nevyhráli, ale Sparta v minulosti v době, kdy jí o nic nešlo, ztrácela.

Teď nemůže pátou příčku, svoje nejhorší umístění v historii samostatné české ligy, vylepšit ani zhoršit. Její cesta do Evropy vede jen přes domácí pohár, ale pomoc Plzni odmítá. "Chceme se s fandy loučit vítězstvím," řekl kouč Sparty Stanislav Griga.

Program 30. kola:
Sobota 13. května:
14:25, Slovan Liberec - Mladá Boleslav (podzimní zápas 4:2), 1. FC Brno - Marila Příbram (1:2), Sparta Praha - FC Viktoria Plzeň (2:1), Vysočina Jihlava - Slavia Praha (1:1), 1. FC Slovácko - FK Jablonec (1:2), Baník Ostrava - Sigma Olomouc (0:1), Chmel Blšany - Tescoma Zlín (1:0), FK Teplice - SIAD Most (1:2).

Reklama