Hlavní obsah

Před derby se Spartou jsem byl mnohem nervóznější, přiznává slávistický kouč Šilhavý před šlágrem jara

Praha

Jedno netají. „Před podzimním derby na Letné jsem byl mnohem nervóznější,“ přiznává slávistický kouč Jaroslav Šilhavý, že před minulou konfrontací se Spartou mu nervy pochodovaly daleko víc, než před nedělním duelem s Plzní. „Teď už je to takové zaběhlé,“ kvapně dodává, protože čtrnáct zápasů, v nichž se sešívanými nepoznal v lize porážku, ho pochopitelně naplňuje klidem a vírou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

Článek

Jaroslav Šilhavý o duelu s Plzní

Roman Hubník před zápasem se Slavií

Trenér Roman Pivarník před zápasem se Slavií

Jaromír Zmrhal o utkání s Plzní

Stanislav Tecl o utkání s Plzní

Chcete tím říct, že právě šňůra čtrnácti utkání bez prohry ve vás navozuje pocit, že vše už je zaběhlé natolik, že si na vás ani mistrovská Plzeň nepřijde?

Ale to ne, protože jde jen o číslo a statistický údaj. Nemyslím, že by nám nějak obzvlášť pomáhal.

Opravdu?

I když možná ano. Díky sérii nabíráme sebevědomí.

Takže s blížícím se nedělním střetnutí do svých svěřenců hustíte: Neprohráli jste čtrnáctkrát v řadě, a proto si na vás ani Plzeň nepřijde.

Ale to ne. Do motivační složky naši sérii nezahrnuji.

I přesto, že hráčům vědomí, že jsou neporazitelní, hodně pomáhá? Vždyť je to na nich patrné. I na těch nových, co přišli v zimě a do mužstva promptně zapadli.

Kabina je zdravá, co je důležité, kluci, co přišli, jsou charakterově dobří, což je rovněž důležité. Mají to jednodušší, neboť kabina je vzala, pomáhá jim, což následně prospívá všem. Vzniklo konkurenční prostředí, které hráče podněcuje k práci a k tomu, aby se dál zlepšovali.

A spanilá jízda ligou to všechno ještě umocňuje...

Každá série jednou skončí, tedy i ta naše. Teď ale věřím, že bude ještě chvíli pokračovat.

Cítíte se silnější než Plzeň, které vstup do jara nevychází?

Cítím, že výkonnostně kráčíme nahoru, i když proces skladby týmu nekončí.

Neodpověděl jste ale na to, zda jste už silnější než Plzeň a proč byste tudíž nad ní mohli mít navrch.

Nedělní zápas neurčí, kdo získá titul. Jasně, jedno mužstvo k němu posune a dá mu výhodu. Jenže ve hře bude ještě spousta bodů a bude třeba udělat mnoho kroků k cíli.

Jste už na tom tak, že jste je schopni udělat a za titulem dál kráčet?

Jsme hladoví po úspěchu, který Slavia dlouho nezažila, což z hráčů cítím. Jejich nadšení vnímám také. A momentální rozpoložení dané tím, že jsme i do jara vstoupili velice dobře, sehrává svou roli také.

Takže to jsou motivační stimuly, na které brnkáte a hráčům je opakujete?

Já musím spíš brzdit panující euforii, aby velké očekávání v neděli nevyprchalo. O motivaci se starat nemusím, protože v každém hráči je silná už vzhledem k tomu, co se kolem utkání s Plzní děje.

Motivace je silná, očekávání rovněž, hladoví a nadšení jste rovněž. Co dál? Co třeba fotbalová stránka? V čem byste měli mít navrch?

V produktivitě, protože věřím, že i proti Plzni jsme schopni být produktivní.

Jenže Příbram, kterou jste před týdnem potupili osmi góly, a Plzně, jež vás čeká, to jsou přece jen dva odlišné fotbalové světy...

To si hráči uvědomují a nelétají v oblacích. Zvláště, když víme, že ligové jaro není jen o nedělním utkání, přestože má přívlastek velké. Zápasem s Plzní ale soutěž nekončí.

Navrch byste mohli mít třeba i proto, že disponujete fyzicky zdatnými typy hráčů. Třeba při standardních situacích by se tato výhoda mohla projevit.

Nechci se pouštět do taktiky. Plzeň má také své kvality a navzájem toho o sobě víme hodně. V daný okamžik rozhodne forma hráčů, maličkosti. Plzeň je zkušená, hráči jako Kozáčik, Hubník, Limberský, ti se z toho nepodělají. Na velký tlak jsou zvyklí.

Takže vaše nadšení, očekávání a hlad versus plzeňská zkušenost? O tom nedělní zápas bude?

Myslím si to. Co se zkušeností týká, je Plzeň dál a tento parametr mluví jednoznačně pro ni. Pro nás zase nadšení a očekávání úspěchu, který Slavia dlouho nezažila.

Jak skončí nedělní šlágr 19. kola fotbalové ligy?
Zvítězí Slavia
51,8 %
Utkání skončí remízou
17,1 %
Tři body si z Edenu odveze Plzeň
31,1 %
Celkem hlasovalo 29990 čtenářů.

Reklama

Související témata: