Hlavní obsah

Plzeň vede ligu, Sparta na lídra ztrácí po pěti kolech sedm bodů. Druhá Slavia si s chutí zastřílela

Praha
Aktualizováno

Čtyřmi nedělními duely vyvrcholilo 5. kolo fotbalové HET ligy. Jablonec v úvodním duelu vyhrál nad Zlínem 2:0, Slavia následně zvítězila nad Mladou Boleslaví 4:0. Teplice pak porazily Jihlavu 3:1. Plzeň pak dovršila nedělní vítězné tažení domácích výhrou 3:0 nad Baníkem Ostrava. Západočeši jsou v čele tabulky, druhá Slavia ztrácí čtyři body, na Spartu má Viktoria dokonce náskok sedmi bodů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jan Kopic z Plzně (vpravo) uniká s míčem Marku Hlinkovi z Ostravy v utkání 5. kola HET ligy.

Článek
Fotogalerie

Jablonec čekal na první vítězství v sezóně, navíc vyhrál jediné z posledních 11 kol. Ale proti Zlínu to klaplo. Do vedení jej poslal v 18. minutě útočník Stanislav Tecl. Ten se trefil podruhé po návratu do jabloneckého dresu. Pro Zlín, který v posledních šesti vzájemných zápasech nevyhrál, nezačalo tedy dobře ani další měření sil. A na začátku druhé půle s ním bylo ještě hůř, protože Mihálik navýšil náskok Jablonce na konečných 2:0.

Van Buren zastoupil Škodu a Slavia slaví

Kouč Mladé Boleslavi Dušan Uhrin se vrátil do Edenu, když Slavii vedl před současným koučem Šilhavým (před rokem v srpnu byl Uhrin odvolán). A nedopadlo to pro něj dobře. Sešívaní, kteří už neprohráli 31 ligových zápasů, vykročili za dobrým výsledkem ve 14. minutě, kdy se parádní hlavičkou po centru Hušbauera prosadil Van Buren a Slavia ukázala, že umí dát také gól ze hry. Stejný hráč krátce před odchodem do kabin navíc navýšil po přihrávce Zmrhala náskok Pražanů na 2:0.

Středočeši možná věřili, že zápas alespoň zdramatizují, ale to se nestalo. Třináct minut před koncem pak poslal malou domů gólmanovi Agajevovi z dálky Přikryl. Brankář při premiéře v mladoboleslavském dresu neskutečně chyboval a míč mu pod nohou proklouzl do sítě. Slavia vedla 3:0 a to ještě nebyl konec. První trefu v sešívaném dresu zaznamenal Eduard Sobol a zvýšil na konečných 4:0.

Rezek s Fillem dotáhli Teplice k výhře

Teplice hostily tápající Jihlavu a potvrdily, že se jim na Vysočinu daří. Do vedení poslal Severočechy jedenáct minut před poločasem Rezek. Krátce po pauze pak navýšil teplické vedení Fillo z penalty. Brzy však snížil Klíma a nechal tak hosty v naději, že můžou dosáhnout na bodový zisk. Chvíli před koncem pak ale Rezek po přihrávce Filla pečetil na konečných 3:1.

Plzeň rozhodla ve druhé půli

Vedoucí Plzeň zvýšila náskok v čele tabulky a zoufalé Spartě unikla dokonce již o sedm bodů. Viktoria porazila Ostravu 3:0 (to dokázala šestkrát za sebou a v posledních 13 utkáních s Baníkem neprohrála - od srpna 2009). V poločase byl stav nerozhodný 0:0. Po přestávce Plzeň ale zabrala. Do vedení ji mohl dostat Kopic, trefil však jen tyč. Na druhé straně se hnal po hodině hry do šance De Azavedo, ale ani on nedostal míč do sítě.

Nakonec se Západočeši dočkali a v 64. minutě se po přihrávce Kopice opřel do míče Limberský. Jeho rána s tečí bránícího hráče skončila v horním rohu baníkovské branky a Plzeň vedla 1:0. Baník pak byl bez střídajícího útočníka Milana Baroše hodně pasivní a zaplatil za to druhou inkasovanou brankou. Tu obstaral dvanáct minut před koncem útočník Krmenčík a dal Viktorii klid. Navíc po další parádní akci Krmenčíka zvýšil Kolář.

Program 5. kola:
Pátek
Dukla - Bohemians 2:0
Sobota
Karviná - Liberec 0:1
Brno - Sparta 2:0
Slovácko - Olomouc 0:0
Neděle
Jablonec - Zlín 2:0
Branky: 18. Tecl, 48. Mihálik. ČK: 74. Podio (Zlín)
Slavia - Mladá Boleslav 4:0
Branky: 14. a 40. Van Buren, 77. vlastní Přikryl, 82. Sobol.
Teplice - Jihlava 3:1
Branky: 34. a 89. Rezek, 51. Fillo z penalty - 54. Klíma
Plzeň - Ostrava 3:0
Branky: 64. Limberský, 78. Krmenčík, 85. Kolář.

Reklama

Související témata: