Hlavní obsah

Nebyl to hrozný podzim, míní slávista Zmrhal

Praha

Podzimní rozčarování za sebou má fotbalová Slavia, obhajující ligový titul. Vypadla z boje o Ligu mistrů, nepostoupila do jarní fáze v té Evropské a v domácí je druhá, ale se čtrnáctibodovou ztrátou na vedoucí Plzeň a jen čtyřbodovým náskokem na největšího rivala z Letné. A to i přes velké předsezónní zbrojení. Za velké peníze totiž nabídly letní posily „málo muziky.“

Foto: David W Cerny, Reuters

Slávista Jaromír Zmrhal poté, co ve druhé půli utkání s Astanou promarnil šanci na vyrovnání.

Článek

Vzhledem k jejich zabudovávání do sestavy tak mnohdy zůstávaly na lavičce vyzkoušené opory, které táhly tým k titulu. Mezi nimi i záložník Jaromír Zmrhal, jemuž víc než kouč Slavie Jaroslav Šilhavý věřil ten reprezentační, Karel Jarolím.

„Kvůli zranění jsem neabsolvoval plnou letní přípravu. Těžko jsem se dostával do sestavy, zpočátku se mi nedařilo a sebevědomí šlo pochopitelně dolů. Postupně jsem se vrátil a moc mi pomohla nejen dobrá parta v kabině, ale i důvěra trenéra Jarolíma, který mě povolával do národního mužstva, i když jsem ve Slavii nedostával tolik příležitostí," nabídl svůj pohled na těžký začátek sezóny Zmrhal, který vyměnil i hráčského agenta a přešel ke Karolu Kyselovi.

Čtyřiadvacetiletý urostlý borec s dvojitými plícemi a dynamitem v kopačkách pendloval v sestavě podle potřeby zleva doprava. Nad svojí pozicí rozhodně nezářil štěstím, ale makal a bojoval o místo v základní sestavě. V závěru podzimu šla jeho forma nahoru a výrazněji se prosadil do sestavy, navíc dával důležité góly. Několik šancí také zahodil, tu největší v klíčovém duelu s Astanou o postup, kdy ve stoprocentní šanci přehodil gólmana i branku...

„Pochopitelně po titulu jsou na nás vyšší nároky. Promarněné šance na postup v evropských pohárech i bodové ztráty v domácí lize pořád mrzí, ale nemyslím si, že by slávistický podzim byl hrozný nebo dokonce katastrofální. Zažil jsem tu roky, kdy jsme hráli o záchranu. Po létech se v Edenu hrála základní skupina evropského poháru a bojujeme o špičku tabulky," odmítl názor, že Slavia na podzim zcela selhala.

Změnu kouče neřeší

„V tabulce HET ligy jsme na druhém místě, pravda, s těžko dostižitelnou ztrátou na Plzeň, ale pořád s nadějí bojovat o Ligu mistrů z druhého místa. Máme jen o tři body méně než před rokem. Podzim měl být lepší, to určitě, za ztráty si můžeme sami především těmi zahozenými gólovými příležitostmi," nabídl hlavní důvod „evropských" i „domácích" výpadků.

O tom, jaký vliv měl na výkony mužstva neklid, který v Edenu panoval kolem kouče Jaroslava Šilhavého, kterého nakonec nahradil Jindřich Trpišovský, nechtěl spekulovat. „To je věc vedení klubu a nového sportovního ředitele Jana Nezmara, jak situaci vyřešili. My jsme profesionálové, naší starostí je podávat co nejlepší výkony na hřišti a makat v tréninku. Kdo bude koučem, není naše starost," konstatoval Jaromír Zmrhal.

Reklama

Související témata: