Hlavní obsah

Paradox! S Královcem byla komise rozhodčích spokojená, přesto ho za chyby v derby nechá odpočinout

Praha

Trochu paradox... Sudí Pavel Královec výsledek derby pražských fotbalových S neovlivnil, i komise rozhodčích byla velice spokojená, jak si ve vypjatém duelu na Letné počínal on a celý jeho šestičlenný tým čítající i dva muže u videa, přesto ho potrestala. „Paradox ovšem jen zdánlivý. Pavel se chyb dopustil, takže si nějaký čas odpočine,“ vysvětloval Královcovu pozastavenou delegaci na příští ligová utkání místopředseda komise rozhodčích Petr Mlsna. „Video sice pomohlo chyby napravit, jenže my posuzujeme výkon rozhodčího, jako by video k dispozici neměl.“

Hlavní rozhodčí derby Pavel Královec komunikuje s videorozhodčím.Video: Seznam.cz

 
Článek
Fotogalerie

Chybou první, kterou delegát a posléze i komise rozhodčích nejlepšímu z českých sudí Královcovi zazlívali, byl moment, kdy za ruku Jugase nařídil pokutový kop proti Slavii. Tedy – nařídil, ale vzápětí na doporučení videoasistenta verdikt změnil, takže Sparta namísto penalty zahrávala jen trestný kop.

Od videa zní pouze doporučení

„Slůvko doporučení je hrozně důležité, protože asistent u videa hlavního sudího neopravuje,“ připomínal při hodnocení výkonu rozhodčích v derby Mlsna.

„Skutečně jsem dostal informaci, že k úmyslné hře rukou došlo mimo šestnáctku, a po posouzení u videa bylo na mně, zda změním verdikt,“ přitakával Královec u plátna, na němž se ex post celá situace znovu a znovu přehrávala.

Video mu pomohlo i u dvou gólů, které pro ofsajd neuznal.

Nejdříve u branky vstřelené domácím Štetinou, kdy nejprve celou situaci konzultoval s asistentem na lajně a poté si ji už jen ověřoval u videoasistentů.

Zanedlouho u trefy Slavie, která rovněž neplatila. „Do hry se totiž zapojil Škoda, který přihrával Bořilovi, jenž dal gól. Od videa mě upozornili, že celou situaci zkontrolují, aby mi vzápětí dali echo, že šlo o ofsajd,“ rekapituloval Královec dialog, který proběhl mezi ním a Miroslavem Zelinkou u videa.

U videa je to těžší než na place

„Než ovšem takové echo dáme, musíme si být stoprocentně jistí, abychom kolegu na place do něčeho netlačili,“ přiznával Radek Příhoda sedící rovněž před obrazovkou, jak obrovskou odpovědnost pociťoval.

„Je to těžší, než být na hřišti."

Moment nejkritičtější ovšem přišel ve třetí minutě nastavení, kdy Štetina fauloval v šestnáctce Tecla. Královec ovšem nechal pokračovat ve hře, Sparta založila protiútok a jemu ve sluchátku zaznělo, že o faul šlo.

„Informace přišla během patnácti sekund, což je vynikající práce vzhledem k tomu, že chlapi u videa musí přestupek najít, popsat a vyhodnotit. Od Pavla ale také, protože potřeboval jen sedmdesát vteřin, aby ukázal na penaltu,“ ocenil rychlou reakci Roman Hrubeš, který má projekt VAR na starosti

„Byl jsem moc blízko a neviděl celé Teclovo tělo, takže mi připadal jeho pád teatrální. Proto jsem nechal ve hře pokračovat. Po informaci od videoasistentů jsem se šel přesvědčit k monitoru, na němž bylo zřejmé, že došlo k podražení,“ nesnažil se Královec omlouvat původní chybné rozhodnutí.

Verdikt o penaltě rychlostí blesku

„Myslím, že jsme vzhledem ke gradující atmosféře situaci zvládli a vyřešili ji rychle. A i hráči verdikt akceptovali a s jejich chováním nenastal problém,“ připomínal Královec, že video dopomohlo k tomu, že se derby dohrálo v klidu a bez exploze emocí.

Počínání domácího Štetiny přitom obzvlášť ocenil. „Je to frajer, stoupl v mých očích jako hráč i jako člověk. Věděl, k čemu došlo, a přiznal se.“

Královec rozhodoval třetí derby během kariéry a nepopíral, že se jednalo o jedno z nejnáročnějších. A to mu na Letné pomáhalo video...

„A rychlostí až nadstandardní. Když ji porovnáme s průměrem běžným jinde v Evropě, jsme hluboko pod ním,“ připomněl Mlsna.

„Pomoc to určitě je. Zvláště když celý tým funguje a spolupracuje, takže dovede vyhodnotit situace, které zápas přinese,“ kvitoval, že se celý jeho ansámbl přičinil o férový, chybami rozhodčího neovlivněný výsledek.

Královec se však chyb dopustil, takže delegaci na další ligové utkání má pozastavenou.

Reklama