Hlavní obsah

Fotbalová "Lvíčata" začnou v Arménii cestu do Švédska

JEREVAN

V dalekém arménském Jerevanu pod bájnou horou Ararat vstoupí v sobotu fotbalová reprezentace do jednadvaceti let na trnitou kvalifikační cestu, která má za necelé dva roky skončit na závěrečném turnaji mistrovství Evropy ve Švédsku.

Článek

Nový kouč týmu "Lvíčat" Vítězslav Lavička doufá, že v jednadvacítce oživí také duch úspěšné reprezentace do dvaceti let, která přivezla ze světového šampionátu v Kanadě stříbrné medaile a jejíž základ by měl táhnout za úspěchy i starší reprezentační výběr.

První ostrá zkouška ho čeká v sobotu v Arménii, úvodní kvalifikační blok zakončí úterní duel v Praze s Lichtenštejnskem. "Musíme to stoprocentně zvládnout, i kvůli tomu, aby z nás spadl určitý tlak a my na startu kvalifikace nabrali nějaké sebevědomí. Ten start je pokaždé důležitý," řekl v rozhovoru s ČTK obránce Jan Šimůnek, pravděpodobně nový kapitán jednadvacítky.

Český tým si dobře uvědomuje, že každá bodová ztráta s papírovým outsiderem by se ve skupině, v níž by Češi měli svést boj o postupová místa s Ukrajinou a Tureckem, mohla vymstít.

Zápas v Arménii může být pastí

"Kdo chce být v kvalifikaci úspěšný, musí takové zápasy jako v Arménii, které vypadají jako past, zvládat," upozornil kouč Lavička. "Protože postupový klíč je náročný a aspirantů na postup je víc," připomněl Lavička hrací systém kvalifikace. V ní si přímý postup do baráže zajistí jen vítězové deseti skupin a pak čtyři celky s nejlepší bilancí z druhých míst.

Do baráže tak z kvalifikačního síta propadne 14 týmů, které se v klasických pohárových soubojích utkají o sedm volných míst, účast na ME už má jistou pořadatelské Švédsko. "Postup na evropský šampionát je naším jednoznačným cílem," uvedl brankář Radek Petr, další z hrdinů stříbrné dvacítky.

Český tým pobývá v arménské metropoli, kde předloni tým vedený Ladislavem Škorpil zvítězil jasně 4:0, už od čtvrtečních ranních hodin. Po příletu ještě stihl v odpoledních hodinách první trénink a mladí reprezentanti si stačili ověřit, že je i kvůli náročným klimatickým podmínkám nečeká jednoduchý úkol. Zatímco v Praze se teploty při odletu ani zdaleka neblížily ke dvaceti stupňům, v Jerevanu vysoko překračují třicítku.

Nebude to žádná sranda

"Z mnoha důvodů to tady bude hodně ošidná zkouška," potvrdil Lavička. "Nebude to žádná sranda, ale nemůžeme se na takové věci vymlouvat. Fotbalově jsme snad někde jinde než Arméni, i když nepodceníme vůbec nic. Nesmíme je vůbec pustit do hry," přál si Šimůnek.

Pro jednadvacítku je kvalifikační dvojzápas druhou společnou akcí. V srpnu "lvíčata" ve své premiéře prohrála v přípravném duelu ve Skotsku. A Lavička si prý z utkání odnesl spoustu cenných poznatků, z nichž by se jeho hráči měli v kvalifikačních bitvách poučit.

"Měli bychom zlepšit produktivitu hlavně směrem dopředu, finální pasáž jsme ve Skotsku nezvládali podle představ. To pro nás je jedna z výzev," poznamenal Lavička, kterému z ideální sestavy chybí zranění slávisté Michal Švec s Petrem Jandou a dlouhodobý marod Jan Blažek, útočník Liberce. "Náš tým vypadá na papíře zajímavě, ale pravda leží jenom na hřišti," dodal s úsměvem Lavička.

O sestavě je prý už téměř jasno

O sestavě prý už má téměř jasno. Zatím ale tají, kdo z brankářské trojice dostane důvěru jedničky. Volba možná padne na Milana Švengera z druholigové Sparty Krč, jeho největší konkurent Petr zatím v italské Parmě totiž nemá zápasovou zátěž.

Zápas mezi arménskou jednadvacítkou a výběrem ČR začne v Jerevanu v sobotu ve 14:00 SELČ.

Předpokládaná sestava ČR: Švenger - Kúdela, Šimůnek, Mazuch, Kubáň - Rajtoral, Holek, Suchý, Kalouda - Pekhart, Fillo

Reklama

Související témata: