Hlavní obsah

Vyhřívaný trávník bude ve fotbalové lize do dvou let podmínkou

NYMBURK

Od sezóny 2009/10 budou muset mít všechny kluby v české nejvyšší soutěži podle projektu Stadióny 2012 vyhřívané trávníky. Který klub tento požadavek nesplní do začátku ligy, nebude moci na svém stadiónu hrát. Ke svým domácím utkáním tak bude muset využívat jiné, vyhřívané hřiště. „Žádné výjimky nebudou a umělá tráva není alternativa za vyhřívaný trávník,“ řekl Stanislav Rýznar, licenční manažer.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

Vyhřívaný trávník má v nejvyšší soutěži momentálně osm mužstev. Podle Rýznara přijde taková investice na zhruba 10 až 15 miliónů korun. Hřiště bývají vyhřívána elektrickou energií, nebo teplou vodou.

UEFA rozděluje stadióny do čtyř kategorií. Nejvyšší je kategorie elite, ve které musí fotbalové stánky splňovat ty nejpřísnější kritéria, jedním z nich je například kapacita minimálně pro 30 000 míst pro sedící diváky, z nichž 22 500 musí být krytích.

Stadióny kategorie elite v Gambrinus lize nenajdete

„U nás jsou v první lize stadióny v kategoriích 2 a 3,“ řekl Rýznar. Stadióny nejnižší  1. kategorie v Gambrinus lize nenajdete. Do třetí kategorie spadají Liberec, Mladá Boleslav, Teplice, Olomouc, Jablonec a stadióny pražských „S“ Strahov a Letná. V dohledné době k nim přibude nově budovaný stadión v pražském Edenu.

V České republice funguje projekt Stadióny 2003, který obsahuje 80 % z nových pravidel UEFA. Projekt Stadióny 2012 zahrnuje mimo povinnosti mít vyhřívaný trávník například také bezpečnostní kamerové systémy, zlepšení zázemí a infrastruktury.

Reklama