Hlavní obsah

Mužstvo formátu Trebinje Slavia musí vyřadit

PRAHA

Úvodní krůček na cestě za vysněnými milióny v Lize mistrů mají fotbalisté Slavie za sebou. První duel s mistrem Bosny a Hercegoviny Leotarem Trebinje dokázal, že český vicemistr je výkonnostně o mnoho výš. S tímto soupeřem zkrátka musí postoupit a po výhře 2:1 venku už to prakticky dokázal.

Foto: Archiv

Brazilce Adauta si vzal po utkání trenér Beránek do parády.

Článek
Fotogalerie

V jednu hodinu po půlnoci přistáli slávisté v Ruzyni a v jedenáct už byli na tréninku v zanedbaném Edenu. Ovšem ne kompletní! Z duelu v Trebinje, kde načali svůj čtvrtý boj o postup do základní skupiny Ligy mistrů, se nevrátili všichni zdraví.

Richarda Dostálka, střelce vítězné branky, trápí sval a Karel Piták si v závěru utkání přivodil šrám na noze. "Jsou na tom špatně. Pro ligu s Blšany nám budou zřejmě chybět," tvrdil trenér Miroslav Beránek.

Máme to, co jsme chtěli, říká Beránek

Jinak však byl trenér spokojen. S předvedenou hrou, ačkoli i o chybách moc dobře věděl, supervýhodnou pozicí pro odvetu, která se bude hrát na Strahově už následující středu, i bodovým přínosem do důležitého koeficientu pro evropské poháry. "Máme to, co jsme chtěli," tvrdí kouč.

Slávisté teď mohou litovat, že loni nevyhráli v Mouscronu v Poháru UEFA! Tehdy to měli rozjeté na výhru, nakonec ale uhráli jen plichtu 2:2 a ten jediný bodík potom chyběl k tomu, aby byli pro losování třetího předkola nejprestižnější soutěže nasazeni. Tím by se vyhnuli silné Celtě Vigo, které teď kráčí vstříc. "Ale my jsme teprve v polovině," odbývá už tradičně Beránek optimismus a ještě razantněji odmítá spekulace o možném podcenění soupeře v odvetě: "Nepřipadá v úvahu!"

Odveta jen formalitou?

Včera týmu nařídil jen lehčí trénink. Žádná zatěžkávací cvičení. Mezi trávou zarostlými ochozy se pilovala střelba, hrál nohejbal přes malé ploty, hráči dělali protahovací cvičení a hlavně odpočívali.

Na závěr hodinu a půl dlouhého tréninku si vzal Beránek do parády útočníka Adauta a nějakou chvilku mu názorně ukazoval, jak měl s míčem naložit, aby dal o pár hodin dříve v Hercegovině góly dva, a ne jen jeden. "Ano, mluvil jsem s ním o té situaci," přikývl Beránek, který vůbec nepřipouští, že by výhra nad Leotarem byla samozřejmostí.

"Podívejte, vždyť třeba Anglie hraje s Makedonií 2:2... V současném fotbale je každé vítězství cenné. Leotar vyhrál ligu, tak musí mít svou kvalitu," tvrdí Beránek, který ve středu o přestávce zareagoval na netradiční rozestavení soupeře 3-5-2, stáhl ze hry chybujícího Bejbla a tím utnul ofenzívu Trebinje. To už se za druhých 45 minut do šance nedostalo.

Jedno je zřejmé: odveta by měla být formalitou. Slavia přece chce do základní skupiny Ligy mistrů stůj co stůj. Až s Vigem se ukáže, zda už vyrostla do takového formátu, aby konečně prošla tam, kde si ještě nikdy nezahrála.

Reklama

Související témata: