Hlavní obsah

Liberec se o Pohár UEFA připravil klopýtnutím v lize

PRAHA

Jako poslední naději probít se do Poháru UEFA, druhé nejprestižnější klubové soutěže v Evropě, brali fotbalisté Slovanu Liberec letní Intertoto cup. Cíl nenaplnili. Skončili ještě před branami finále na německém Schalke. Není však důvod truchlit, příležitost a klíče k vytoužené soutěži propásli Severočeši mnohem dříve.

Foto: ČTK/EPA

Jozef Valachovič z Liberce v souboji s Ebbem Sandem a Mikem Hankem ze Schalke 04 v semifinále fotbalového Poháru Intertoto.

Článek

Liberečtí svoji šanci nepropásli v konfrontaci se Schalke, nýbrž už v závěru května, kdy vrcholila česká nejvyšší soutěž. Sami se mnoha klopýtnutími a nevyrovnanými výsledky připravili o třetí místo zaručující účast alespoň v předkole Poháru UEFA.

Proto by bylo bláznovstvím něco libereckým vyčítat. Postupně narazili na tři silné týmy. Irský Shamrock a zejména pak španělský Santander a německé Schalke jsou kluby, jež patří mezi elitu na starém kontinentu. "Je neskonale těžší projít do Poháru UEFA z Intertota než z naší ligy," přiznává Ladislav Škorpil.

Z Intertoto Cupu zatím české kluby nepostoupily

Žádný český klub dosud nedokázal zdolat nástrahy Intertoto cupu a prostřílet si cestu až do slavnějšího, žádanějšího a sledovanějšího Poháru UEFA. Ani Liberec prokletí nezlomil, byť touhu a motivaci měl obrovskou.

Nejen kvůli dvěma miliónům vypsaným za účast a vítězství ve finále, což za dané situace znamená, že hráči absolvovali všech šest duelů prakticky zadarmo, ale i kvůli hodnotě vlastního jména a prestiži, která ve sledované soutěži roste. Přirozeně pak financím, protože kde lépe se fotbalisté mohou zpeněžit než v evropských pohárech.

Odešli se ctí

Svěřenci trenérů Škorpila a Csaplára tak budou po třech letech evropské pohárové soutěže sledovat jen v roli diváků. Proto se nabízí otázka, co s hráči vyřazení udělá. "S každým neúspěchem se tým musí vyrovnat. Navíc zápasy se Santanderem či Schalke nás zocelily," tvrdí Škorpil. Nevidí důvod, proč by hráči měli být zklamáni. "Odešli jsme se ctí," prohlašuje zkušený kouč.

A nemluví do větru. Liberec prohrál ze šesti zápasů jen jediný. Dvakrát porazil Shamrock i Santander, prohrál 1:2 v německém Gelsenkirchenu a rozloučil se bezbrankovou remízou. Teď čekají všední, respektive ligové starosti. "Můžeme se koncentrovat na domácí soutěž, to bude přínos," říká Škorpil.

Reklama

Související témata: