Hlavní obsah

Jak skončí skupina D? Petržela vs. Sport.cz

PRAHA

Zajímavé, obhájcům evropského zlata Řekům nevěří před úterními zahajovacími zápasy skupiny D pomalu nikdo. Jejich šance jsou mizivé u bookmakerů, pesimisticky se na jejich vyhlídky dívá i trenér Vlastimil Petržela. Podle něho fotbalisté z Peloponésu skončí ve skupině poslední a postupu Rusů a Španělů budou jen přihlížet. Sport.cz naopak na Rehhagelův výběr sází a tipuje, že do čtvrtfinále doprovodí reprezentaci z Pyrenejského poloostrova.

Článek

Trenér Vlastimil Petržela, jenž si udělal velké jméno v Zenitu Petrohrad a je tudíž expertem na ruský fotbal, zdůvodňuje svou skepsi vůči Řekům logicky. „Před čtyřmi lety v Portugalsku zaskočili fotbalovou Evropu totální defenzivou, s níž ale uspěli jen proto, že měli i obrovské štěstí. To se jich ale nemůže držet věčně,“ vysvětluje, proč obhájce evropského zlata nenechal postoupit ani ze skupiny.

Petržela: Záleží na Hiddinkovi

„Strašně vyrovnaná a silná skupina, která si v ničem nezadá s céčkem označovaným za skupinu smrti. Šanci na postup mají všechna čtyři mužstva, i když Rusové a Španělé jsou podle mého jasnými uchazeči na čtvrtfinále, byť tvrdit něco podobného před zahajovacími zápasy může být hrozně zrádné.

V případě Ruska určitě. V posledních letech totiž platilo, že ruští fotbalisté hrají daleko lépe v klubech než v reprezentaci. Uvidíme, zda se nizozemskému trenérovi Hiddinkovi povede tuto pravdu zlomit a dát mužstvo natolik dohromady, aby fungovalo jako tým. Před cestou na mistrovství Evropy se mu to moc nedařilo, takže v kádru oscilovalo pnutí. Hiddink třeba zapomněl na Denisova z Petrohradu, kterého nominoval až po finále Poháru UEFA, jenže Denisov se urazil a reprezentovat odmítl. S Pogrebňjakem absolvoval nizozemský kouč podobné peripetie...

Konečná tabulka podle Vlastimila Petržely:
1. Španělsko
2. Rusko
3. Švédsko
4. Řecko

A navíc - ruská sborná byla vždy rozdělená na klubové partičky, jež držely při sobě, s ostatními nekomunikovaly a na hřišti nespolupracovaly. Sedm mých hráčů z Petrohradu, pět od Gazajeva, další skupinka z CSKA a Lokomotivu, tak to v jejich nároďáku vypadalo. Jestliže si Hiddink s tímto  antagonismem poradí, může na šampionátu dokráčet daleko. Fotbalisty má totiž k dispozici výborné.

Společně s Ruskem pasuji na druhého postupujícího Španělsko, které má skutečně výtečné mužstvo. Co hráč, to individuálně skvělý fotbalista, k tomu  týmová disciplina, zvládnutá taktika a navíc touha se na evropské scéně prosadit. To na rozdíl od Rusů stírá antagonismus mezi hráči Barcelony a madridského Realu.

Švédové se mně moc líbí, ale na EURO mohou ze skupiny postoupit jen když se Rusové rozhádají a sami rozloží. V tom případě by šli dál Skandinávci, jejichž fotbal založený na rychlosti, technice a výborných hlavičkářích bude každému nepříjemný.

Řecko sice obhajuje zlato, ale já ho považuji za outsidera. Německý trenér Rehhagel určitě zase naordinuje svému týmu defenzivní taktiku, jenže k ní je zapotřebí i štěstí, jež se nebude Řeků držet věčně.“

Sport.cz: Rusko bez útoku a zkušeností

Los si zase jednou podivně zahrál....Tři ze čtyř týmů "déčka" si totiž zopakují vzájemné zápasy ze základní skupiny na minulém EURO. Pouze Švédové v ní  nahradili Portugalce, kteří před čtyřmi lety postoupili ze skupiny spolu s překvapením turnaje Řeckem. Favorizovaní Španělé se rozloučili se šampionátem už po skupině přesto, že v soubojích s Řeckem a Ruskem urvali čtyři body, nejvíc z těchto tří zemí.

Španělé zahájí pokus o nápravu čtyři roky starého nezdaru proti Rusům, jimž se rozpadla obávaná útočná linie. Nejlepší střelec Poháru UEFA Pavel Pogrebňjak chybí kvůli zranění v závěru přípravy, jeho spoluhráč Andrej Aršavin nemůže hrát první dva zápasy pro disciplinární trest. Španělský kouč Luis Aragones si doma dovolil nechat ikonu Realu Madrid Raúla a bude spoléhat, že si mladíček Fernando Torres přenese formu z anglické ligy i do reprezentace. V Portugalsku na minulém EURO vyhráli Španělé 1:0.

Konečná tabulka podle Sport.cz:
1. Španělsko
2. Řecko
3. Rusko
4. Švédsko

S ofenzivou vůbec mají účastníci skupiny D problémy. Třeba Švédové, kteří v prvním zápase vyzvou obhájce titulu z Řecka, úzkostlivě čekají, jak na tom bude jejich hvězdný forvard Zlatan Ibrahimovič. Ten totiž laboruje s poraněným kolenem a až lékaři rozhodnou, zda nastoupí. Svěřenci Otto Rehhagela sice v kvalifikaci přešli na rozestavení se třemi útočníky, na šampionátu ale budou vycházet především z precizní defenzívy.

A protože podobný styl praktikuje i Rusko, neočekávejme mnoho gólů ani v jejich vzájemném souboji. Řecká zkušenost by ale nakonec přece jen měla slavit úspěch. Před čtyřmi lety v Portugalsku se z výhry 2:1 radovala sborná. Daleko zajímavější podívaná by měla být k vidění v duelu španělského ofenzivního rozestavení 4-3-3 a švédské rychlosti.

V posledním zápase se zřejmě o první místo ve skupině střetne Torres a spol. s Rehhagelovým výběrem. Na posledním šampionátu se oba celky rozešly smírně 1:1. Pokud nebude mít Rusko šanci postoupit, možná kvůli své mentalitě přenechá vítězství v posledním zápase Švédsku s loučícím se veteránem Larssonem.

Program skupiny D:
Datum a čas:Místo konání:Zápas:
10. června, 18:00InnsbruckŠpanělsko - Rusko
10. června, 20:45SalcburkŘecko - Švédsko
14. června, 18:00InnsbruckŠvédsko - Španělsko
14. června, 20:45SalcburkŘecko - Rusko
18. června, 20:45SalcburkŘecko - Španělsko
18. června, 20:45InnsbruckRusko - Švédsko

Reklama

Související témata: