Hlavní obsah

Na Portugalce jsme neměli, shodli se internacionálové

PRAHA

Výkon české reprezentace se v porovnání s úvodním šampionátovým vystoupením sice zlepšil, na Portugalce však stačit nemohl a body zákonitě nepřinesl. V analýze pro Sport. cz se na tom shodli čeští fotbaloví internacionálové. „Odehráli jsme sice lepší utkání než proti Švýcarům, na tak silného soupeře, jakým je tým kolem Ronalda, to ale bylo málo. Body jsme si nezasloužili,“ glosoval středeční duel Brücknerova týmu proti Portugalcům Stanislav Levý, jenž naposledy seděl na trenérské lavičce Plzně.

Článek

Trochu paradox – česká reprezentace se čtyři dny po zápase se Švýcarskem zvedla a v Ženevě dokázala, že je schopna hrát lepší fotbal, než jaký na úvodu mistrovství Evropy předvedla a za který byla kritizována, v duelu s Portugalci však vyšla bodově naprázdno.

Bičovský: Výpadek před a po přestávce

„Bylo to ale jako nebe a dudy, neboť v Ženevě se představilo úplně jiné mužstvo. Tedy až na závěrečných pět minut první půle a úvodní čtvrthodinu po přestávce,“ vytýkala bývalá opora pražských Bohemians a československé reprezentace Přemysl Bičovský českým hráčům, že nedokázali naplnit stanovenou taktiku po celé utkání.

„Hráli jsme sice lépe a aktivněji než proti Švýcarům, ale ve fotbale to někdy není nic platné,“ shodl se s ním vicemistr Evropy z anglického šampionátu před dvanácti lety Radoslav Látal. „Jenže ani zlepšený výkon na Portugalce stačit nemohl,“ krotil své kolegy Stanislav Levý.

Levý: Nejistý gólman portugalskou slabinou

Fotbaloví internacionálové chválili Brücknerův tým hlavně za výkon, který předváděl v prvním poločase. „Hráči se velice dobře zajišťovali, navzájem se dokázali zastoupit, zdvojovali své role při plnění obranných úkolů. A protože k tomu přidali agresivitu, důraz a patřičné nasazení, Portugalce prakticky k ničemu nepustili,“ chválil hru českého mužstva Bičovský. „V pořádku to bylo až na jednu situaci, která bohužel skončila gólem,“ oponoval Látal.

„Rychlé vyrovnání ale pomohlo, takže mužstvo se promptně zvedlo. Vyráželo do protiútoků, z nichž mohlo vytěžit víc. Centrované míče ze stran a standardní situace zrovna tak dělaly Portugalcům problémy, neboť jejich gólman byl hodně nejistý a spoustu míčů jenom vyrážel. Toho jsme měli využít. Gólman je vůbec slabinou Scolariho týmu, který je pro mě jedním z favoritů turnaje a mohl by se dostat až do finále,“ povšiml si Levý, že portugalská obrana byla a je zranitelná.

Bičovský: Hrubka, která musela být ztrestána

Zásadní obrat přišel po přestávce, kdy se vývoj utkání otočil. „Portugalci měli najednou daleko více prostoru, protože naši hráči je nechávali přebírat míč, nepřistupovali k nim a nedoráželi je tak, jako v první půli. To byla chyba,“ vytýkal českým fotbalistům Látal.

„Navíc jsme se zatáhli strašně hluboko na svou půli, což soupeři pochopitelně také nahrávalo,“ všiml si Levý. „Všechno pak gradovalo při druhém inkasovaném gólu, kdy se při přihrávce zrodila hrubá chyba. Dva naši hráči nechali Ronalda být, takže trest musel přijít zcela zákonitě. Kdyby se mu věnoval alespoň jeden, branka padnout nemusela,“ upozornil na klíčový moment celého utkání Bičovský.

Levý: Ronaldo není Ronaldem z Premier League

Před utkáním se v českém táboře spřádaly plány, jak ubránit hvězdného Ronalda. Nic platné to nebylo, protože gól stejně dal a zápas rozhodl. „A to přesto, že nehraje zdaleka v takové formě, jako v Manchesteru v Premier League. Hodně kazil, ztrácel spoustu míčů, scházela mu jeho typická výbušnost, protože náročná sezóna se na něm určitě podepsala,“ všiml si Levý.

„Ubránit se určitě dal, i když je těžké ho po celých devadesát minut k ničemu nepustit. To prostě nejde, neboť Ronaldo je mimořádně kvalitním fotbalistou, jenž je vždy před protihráčem minimálně o myšlenku napřed. Ale ve středu v Ženevě ho eliminovat šlo,“ doplňoval svého někdejšího spoluhráče ve slavném týmu klokanů Bičovský.

Látal: Baroš patří do základu, Galásek ne

Při hodnocení jednotlivých hráčů českého týmu měla celá trojice internacionálů slova chvály hlavně pro Čecha a Sionka. „Čech potvrdil, že je úžasným gólmanem, neboť mužstvo podržel několika zákroky, jichž není schopen hned tak každý brankář. A i Sionko sehrál zase velice dobrý zápas,“ vyzdvihl výkon dvou opor Levý.

„Chválím k Grygeru, který na své pravé straně Portugalce k ničemu nepouštěl, Galáska za práci v defenzivě a Baroše, jehož výkon byl příslibem před závěrečným zápasem ve skupině proti Turkům. Mohl by to být zase ten Baroš, jakým býval,“ doplňoval Bičovský.

„Čekal jsem, že Baroš nastoupí, protože trenéra Brücknera znám a tušil jsem, že opustí pojetí založené na nakopávání míčů na Kollera jako proti Švýcarům. Kouč chtěl, aby se hrálo po zemi, aby Milan podržel míč a byl faulovaný, což on splnil. Podal dobrý výkon a potvrdil, že do základní sestavy patří,“ rozebíral Barošovu roli Látal, kterého naopak zklamal výkon Plašila, Rozehnala a Galáska.

„Rozehnal se podepsal pod prvním gólem a i při druhém měl přistoupit k protihráči, Plašil nikoho z Portugalců neobešel a na hřišti byl neviditelný, Galásek se vůbec nezapojuje do útoku, takže  hře jen prospělo, když ho trenér vystřídal a začal hrát na dva útočníky.“

Reklama

Související témata: