Hlavní obsah

Nároďák si asi myslel, že se nemůže už nic stát, shodli se experti

PRAHA

Neskutečné, jak je také možné ztratit jasně vyhraný zápas. Neuvěřitelné, jak pohrdnout postupem do čtvrtfinále. Česká reprezentace to v neděli večer v Ženevě, kdy šlo proti Turkům o všechno, ale dokázala, což fotbalové experty analyzující pro Sport. cz. klíčový duel Brücknerova výběru na EURO šokovalo. „Náš tým si zřejmě myslel, že za stavu 2:0 se už nic nemůže stát, takže vyklidil pozice a úplně přestal hrát. Bylo to hodně smutné,“ nechápal internacionál Pavel Hapal.

Článek

Šokujícímu zvratu přitom nic nenasvědčovalo. „Mohli jsme dohrát utkání v naprostém klidu, ale namísto toho jsme vyklidili pozice, přestali Turky napadat, zapomněli na aktivitu, díky níž měli naši reprezentanti 70 minut hru absolutně pod kontrolou a soupeři nic nedovolovali, takže vůbec nevěděl, co hrát,“ rozebíral Pavel Hapal příčiny nečekaného obratu a porážky.

Fiala: Varování přišlo už po přestávce

Až o tak nečekaný obrat ale podle účastníka mistrovství světa ve Španělsku ´82 Jana Fialy však nešlo. „Ono se to začalo projevovat už po přestávce, kdy nás Turci zamkli, byť z náporu nic nevytěžili. Přestávali jsme totiž těsně bránit, nepřistupovali k nim, z levé strany naší obrany začala do Čechovy šestnáctky létat spousta nebezpečných centrů. Už to mělo být varováním,“ doplňoval Hapala někdejší kapitán československé reprezentace.

Ščasný: Obrat měl logické důvody

Nebylo! Namísto toho dal Plašil druhý gól, Koller se zjevil v obrovské šanci,  Polák trefil tyč. Vědomí, že čtvrtfinále už představuje jistotu, v řadách české reprezentace sílilo. Jenže tým od Bosporu v poslední čtvrthodině výsledek otočil.

„Mělo to svůj logický důvod. Turci totiž po přestávce změnili rozestavení, což bylo pro vývoj a osud střetnutí klíčové. Nejenže eliminovali převahu našeho týmu ve středu hřiště, ale hlavně vycítili a pochopili, že musí útočit po pravé straně, kde jsme byli zranitelní. Proto se tam Arda stěhoval, proto centry, proto nebezpečné situace v šestnáctce a nakonec Čechova chyba, po níž přišlo vyrovnání. Jenže už před druhým gólem se soupeř dostal do obrovského tlaku, jemuž naši hráči pasivní hrou nebyli schopni čelit,“ připomněl trenér Zdeněk Ščasný, jak se duel postupně obracel, aby nakonec skončil pro českou reprezentaci hotovou kalvárií.

Experti: Probůh, nekamenujte Čecha!

Fotbalový národ teď ukazuje na Petra Čecha, jehož fatální minela srazila českou reprezentaci definitivně do kolen. Experti se ho však unisono zastávají.

„I tak dobří gólmani chyby dělají, i když tahle byla osudová,“ omlouval českého gólmana Jan Fiala. „Je to obrovská sportovní tragédie, protože Čech byl naším nejlepším hráčem na šampionátu a i proti Turkům mužstvo několikrát podržel. Chybu udělal, ale už předtím jsme mohli zvýšit na 3:0 a soupeř by rezignoval úplně. Už za stavu 0:2 k tomu měl blízko, naše mužstvo mu však pasivní obrannou hrou ve druhé půli pomohlo vstát z mrtvých,“ hájil Čecha i Zdeněk Ščasný.

„Stejně si nedovedu proměnu vysvětlit. Byla to taktika, nebo našemu mužstvu docházely síly?!“ kladl si řečnickou otázku Pavel Hapal.

Hapal: Zůstal jen velký zmar

Příčiny, proč česká reprezentace ztratila jasně vyhraný zápas a pohrdla postupem do čtvrtfinále evropského šampionátu, za trojici expertů precizně definoval Zdeněk Ščasný.

„Obrovský tlak Turků, jenž od 75. minuty gradoval a s nímž se naše reprezentace nedovedla vyrovnat, neproměněné šance za stavu 2:0, jejichž zužitkování by zápas definitivně rozhodlo, ale hlavně vysloveně pasivní obranná hra ve druhém poločase, která ostře kontrastovala s výkonem do přestávky. A pochopitelně i kopec smůly, protože podobně otočit zápas se povede snad jednou za dvacet, třicet let. My přitom bohužel účinkovali,“ litoval reprezentačního zmaru Zdeněk Ščasný.

„A ten zmar je veliký. Pro fotbalový národ, pro trenéra a hráče také. Vždyť pro mnohé představovalo EURO vrchol kariéry a podobný konec si rozhodně nepředstavovali,“ soucítil s národním týmem Pavel Hapal.

Reklama

Související témata: