Hlavní obsah

Fotbalovým Dortmundem zmítají spory o peníze

DORTMUND

Německý fotbalový klub Borussia Dortmund, jehož dres oblékají čeští reprezentanti Jan Koller a Tomáš Rosický, žije sporem o peníze. Vinou překvapivého vyřazení z Ligy mistrů totiž přišel o milionové příjmy, což se vedení klubu rozhodlo řešit tak, že sníží o 20 procent hráčské platy.

Foto: ČTK

Fotbalisté Dortmundu si nemohou moc vyskakovat

Článek

Navrhované úsporné opatření rozdělilo tým na dva tábory. Na jedné straně jsou hráči, jako například Lars Ricken, kteří jsou ochotni se podvolit. "Každý z nás má na věc trochu jiný názor," připustil Ricken, který je loajální k vedení klubu už proto, že je jeho odchovancem. "Vděčím mu za všechno," citovala agentura SID jeho nedávný výrok.

Na druhé straně jsou fotbalisté, kteří se se zkrácením platu smířit nechtějí. K nim patří například nejlépe placený hráč Brazilec Marcio Amoroso, který pobírá 4,5 milionu eur, nebo reprezentant Sebastian Kehl.

"Nepočítali jsme s tím, že budou všichni křičet nadšením, ale přesto nás překvapilo, že se jsme mezi hráči našli i pochopení," zdůraznil manažer klubu Michael Zorc, který se jinak k celé věci nehodlal obšírněji vyjadřovat. "Snad bychom se teď mohli zase vrátit k našim sportovním cílům, ne?" řekl.

Bez úspěchu nebudou peníze

Vedení Borussie Dortmund svolalo na minulý pátek krizové zasedání, na němž hráče seznámilo se záměrem sáhnout jim na platy a zkrátit je o částku, kterou jim vrátí jen v případě, že uspějí v lize a v Poháru UEFA. Okamžitě se zvedlo několik hlasů proti a obvinily vedení, že situaci špatně vyhodnotilo.

Trenér Matthias Sammer je přesto přesvědčený o tom, že se jeho svěřenci nepopulárnímu opatření podřídí. Další člen vedení Michael Meier už prohlásil, že každopádně neuvažuje o tom, že by peníze získal  prodejem některého z hráčů. V uplynulých dnech německá média spekulovala o tom, že odejde Christoph Metzelder, o něhož prý projevil zájem Manchester United. "Dostali jsme nabídku i od Realu Madrid, ale to pro nás není téma," prohlásil Meier.

Reklama

Související témata: