Hlavní obsah

Soudný den přišel. Pro Ivana Haška i pro český fotbal

PRAHA

Soudný den nastal. Pro český fotbal i pro Ivana Haška. Termín pro podání přihlášek kandidátů ucházejících se o křeslo prvního muže českého fotbalu totiž vyprší, vyslovit se musí i ti, kteří touží příští čtyři roky zasedat mezi vládnoucí dvanáctičlennou strahovskou generalitou. I proto se s napětím čeká na páteční poledne, kdy by měl Ivan Hašek oficiálně prohlásit: „Ano, jdu do toho!“

Článek

Zatím po křesle strahovského vládce zatoužil a oficiální přihlášku podal pouze majitel žižkovské Viktorie Luděk Vinš. Na Strahov ovšem dosti záhadnými cestami doputovala i suplika navrhující za uchazeče na fotbalový trůn teplického bosse Františka Hrdličku.

„Já ji nepodal, ba ani můj písemný souhlas na svazu neleží. Pravdou ale je, že mě spousta oddílů od ligy až po divizi oslovila, zda bych se o funkci předsedy ucházel v případě, že by si Ivan Hašek kandidaturu rozmyslel. Zástupci krajů a okresů zrovna tak,“ naznačil Hrdlička pro Sport.cz, jak se jeho kandidatura mohla na Strahově objevit.

Vyslanci krajů: Ivan řekne ano

Teď je na tahu Ivan Hašek. Podle informací, jež Sport.cz získal z velice důvěryhodných zdrojů ve fotbalovém zákulisí, po čtvrteční schůzce v pražském Edenu řekne své ano.

Ve slávistickém fotbalovém chrámu se totiž sešel se zástupci krajů, kteří mu vy-slovili svou podporu. „Půjde do toho. Na každé místo ve svém týmu má dva až tři muže, takže si může vybírat lidi, s nimiž bude na Strahově pracovat a vládnout,“ potvrdilo pro Sport.cz hned několik účastníků zmiňovaného setkání. „Oficiálně se vy-slovím až na páteční tiskové konferenci, kde vysvětlím i další věci,“ nemínil Hašek dopředu deklarovat, že kandidaturu ohlásí.

Hrdlička: Kandidaturu mohu stáhnout kdykoli

Za panující konstelace tak bude jeho jediným rivalem žižkovský Luděk Vinš. „Potěšilo mně, kolik lidí mě ve čtvrtek volalo a přesvědčovalo, abych do voleb šel. Společenská objednávka ale volá po Haškovi a já proti němu nepůjdu. Ostatně, i proto jsem se s ním před časem v Dubaji sešel. Předpokládám, že přijde se systémovými změnami, aby náš fotbal začal konečně fungovat,“ přiznal teplický František Hrdlička v rozhovoru pro Sport.cz, že ho potěšila důvěra, kterou byl zasypán.

Jeho kandidatura však na Strahově leží a teď je tedy na tahu on. „Nevím, co udělám. Možná ji tam ponechám jako pojistku pro případ, že by si Hašek kandidaturu na poslední chvíli rozmyslel. Stáhnout ji mohu kdykoli,“ mluvil severočeský boss pro Sport.cz jako Chytrá horákyně.

Třináct uchazečů o tři křesla místopředsedů

Zatímco o funkci předsedy se budou ucházet jen dva muži, na tři křesla místopředsedů bude pořádný přetlak. Sport.cz zjistil, že na Strahově leží nebo tam doputuje třináct přihlášek. Někteří z kandidátů – mezi nimi třeba olomoucký šéf Jiří Kubíček nebo předseda dozorčí rady pražské Dukly Jindřich Rajchl – na přímý dotaz Sport.cz potvrdili, že se o funkce místopředsedů budou ucházet a přihlášku podají. Další kandidáti se ovšem mohou přihlásit v průběhu pátku.

Kdo se bude ucházet o strahovská křesla ?
Předsednické: Ivan Hašek, Luděk Vinš, František Hrdlička
Tři křesla místopředsedů: Josef Dufek (Ml.Boleslav), Zdeněk Dembinný (Třinec), Pavel Marek (Jablonec), Jaroslav Starka (Příbram), Radek Bělák (Brno), Ladislav Malý (Kladno), Jindřich Rajchl (Dukla Praha), Petr Doležal (Slavia), Václav Chvála (Pražský fotbalový svaz), Miroslav Kříž (Plzeň), Jiří Kubíček (Olomouc), Jaroslav Vacek (za ligu), Tomáš Trucha (Ostrava)
Křesla ve výkonném výboru: Dalibor Kučera, Josef Hadrava, Lubomír Sedláček, Rostislav Votík, Zdeněk Zlámal, Karel Poborský, Dušan Svoboda, Vladimír Dostál.

Uzávěrka přihlášek pro kandidáty na funkce předsedy, místopředsedů a členů výkonného výboru je 5. června, valná hromada ČMFS by měla o novém šéfovi svazu a dvanáctičlenné generalitě rozhodnout 27. června v pražském hotelu Pyramida.

Reklama