Hlavní obsah

Ostudné české odvety v Evropské lize: končí Baník, Jablonec, i Plzeň

PRAHA

Hodně špatnou reklamu udělali českému fotbalu tři jeho zástupci v odvetných zápasech třetího předkola Evropské ligy UEFA a po zásluze v soutěži končí. Nejprve Baník Ostrava prohrál s podceňovaným Mogilevem z Běloruska 1:2, následovala porážka Jablonce doma s Apoelem Nikósia z Kypru 1:3, a český koeficient šel notně dolů i po zápase Plzně, která nestačila v Istanbulu na rozjetý Besiktas (0:3).

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Adam Varadi (vlevo) z Baníku v souboji s Eduardem Ževněrovem z Mogilevu.

Článek
Fotogalerie

Baník Ostrava měl mít relativně nejsnazší roli, i přes porážku v prvním zápase měl být Mogilev soupeřem, přes něhož postoupí. Jenže už ve 24. minutě mu situaci notně zkomplikoval proměněnou penaltou Jurčenko. Řezník sice vzápětí srovnal, ale domácí museli v pohárové matematice najednou vyhrát o dvě branky.

Hráči Baníku se ale trápili, dvakrát trefili tyčku, Řezník ve druhém poločase ještě orazítkoval břevno. A když v 69. minutě vyšachovali domácí obranu Byčenok s Ženkovičem, bylo o postupujícím rozhodnuto.

Odveta třetího předkola Evropské ligy
Baník Ostrava - Dněpr Mogilev 1:2 (1:1)on - line
Branky: 26. Řezník - 24. Jurčenko z penalty, 69. Ženkovič.
První zápas 0:1, postupuje Mogilev.

Ani Jablonec neměl být v domácí odvetě s Apoelem Nikosia bez šancí, i když i on musel dohánět jednogólové manko z prvního utkání na Kypru. Hosté ale od prvních minut diktovali tempo hry a během tří minut nasázeli Jablonci dvě branky. V tu chvíli by domácí museli vyhrát o dvě branky, naději vykřesal rychlým gólem Pavlík.

Jenže ještě před přestávkou upravil na 1:3 hostující Solari a šance Severočechů na postup definitivně zhasly. Apoel, jenž se loni probojoval do základní skupiny Ligy mistrů, si tentokrát zahraje Evropskou ligu.

Odveta třetího předkola Evropské ligy
Jablonec - Apoel Nikosia 1:3 (1:3)on - line
Branky: 33. Pavlík - 24. Gomes, 27. Charalambi, 37. Solari
První zápas 0:1, postupuje Apoel

V nejsložitější pozici byla v odvetě Plzeň, která cestovala do bouřlivého prostředí v  Istanbulu. Ačkoliv téměř celý první poločas dokázala udržet domácí Besiktas na uzdě, vlastní nedisciplinovanost ji brzy srazila na kolena.

Po půlhodině hry vyfasoval červenou kartu Navrátil a Quaresma vzápětí otevřel skóre, sedm minut po přestávce se pak nechal vyloučit i Limberský a Plzeň musela hrát jen v devíti lidech. Besiktas převahu využil po gólech Delgada a Hološka a v poklidu dokráčel k postupu.

Odveta třetího předkola Evropské ligy
Besiktas Istanbul - Plzeň 3:0 (1:0)on - line
Branky: 39. Quaresma, 57. Delgado, 71. Hološko.
První zápas 1:1, postupuje Besiktas.

Reklama

Související témata: