Hlavní obsah

Milan Baroš není zcela fit, ale tvrdí: Achilovka drží a dávám góly

PRAHA

V osmadvaceti letech je útočník Milan Baroš v reprezentaci služebně nestarším hráčem. Na sraz před kvalifikační premiérou o EURO 2012 s Litvou dorazil po jedenácti měsících, kdy pauzu zavinila především zranění. Ani teď není úplně fit, zlobí ho achilovka, ale hraje... „Šlacha drží, dávám góly, věřím, že se do úterka dám úplně do pořádku,“ přeje si.

Článek

Měl jste problémy s achilovkou, už jste stoprocentně v pořádku?

Achilovka ještě úplně v pořádku není, ale hrát se s tím dá. Důležité je, že střílím i góly. V průběhu tréninků a zápasů ji necítím, ale třeba druhý den ráno nebo pak v průběhu dne mne to tahá. Jsme domluveni, že docent Kolář a lékaři reprezentace mě dají v průběhu srazu do pořádku a budu stoprocentně fit. Do zápasu máme týden.

Hrajete s nějakým speciálním chráničem achilovky, která je v zápase hodně náchylná na byť nechtěný zásah kopačkou protihráče?

Nic takového nepoužívám.

Tlačili na vás v klubu, že musíte hrát?

Nikdo na mne tlak nevyvíjel. Vlastně by byli sami proti sobě. Hrozilo by přetržení šlachy a tím pádem i mnohem delší, třeba i půlroční, absence. Rozhodl jsem se sám tehdy, když jsem cítil, že mohu hrát. Máme hodně zraněných útočníků, proto jsem musel léčení trochu uspíšit. Musel jsem odehrát třeba i celé utkání, i když jsem na to fyzicky ještě neměl, protože není nikdo, kdo by mne vpředu vystřídal. Na lavičce seděli dorostenci.

Vypadli jste z Evropské ligy. Jak to nese vedení klubu a fanoušci, zvyklí na evropské poháry?

Hodně nelibě. Je to ztráta financí i prestiže. Třeba i proto, že v lednu máme otevírat nový stadión s kapacitou přes padesát tisíc diváků. Vedení na něm chtělo hrát velké zápasy. Takhle nám zbyla jen turecká liga a domácí pohár. Fanoušci jsou z toho také smutní. My jim musíme dělat radost v lize a bojovat o titul.

O postup jste přišli doslova v posledních sekundách zápasu se Lvovem...

To nás na podzim pronásleduje ve více zápasech. Dáme gól, ale na konci inkasujeme v době, kdy už se s tím prakticky nedá nic dělat. Tohle byl nejkřiklavější případ.

Vyhánějí se takové zápasy z hlavy hodně těžko?

Je to nepříjemné, ale nic jiného nezbývá. Naštěstí se nám podařilo teď vyhrát v lize, ale po třech kolech už ztrácíme na Bursaspor šest bodů. Rozjezd nebyl ideální, ale když budeme vyhrávat, dá se to dohnat. Bursaspor začal dobře, ale čeká je Liga mistrů, mohou přijít zranění, sám dobře vím, jak je to těžké udržet formu a tým pohromadě v takovém zatížení. A oni nemají tolik zkušeností z velkých zápasů. Předpokládám, že je nějaké ztráty potkají.

Nehrozí trenéru Rijkaardovi vyhazov a nebude se zužovat kádr?

V Turecku to má trenér vždycky těžké. Prezident klubu ale řekl, že Rijkaard má silnou pozici, v což doufám. V něm ten problém nebyl. On dává mužstvu opravdu hodně a fotbal, který pod ním hrajeme, má dobrou úroveň. Při zranění klíčových hráčů jsme ale neměli potřebnou kvalitu. Dolů jsme šli i psychicky. Někdy nám chybělo i štěstí, jako v utkání s Bursasporem. Když jsme kompletní, jsme hodně silní. Kádr podle mne zůstane pohromadě. V přestávce by se měla marodka co nejvíc vyprázdnit. Věřím, že se poslední výhrou vše otočilo k lepšímu.

Dáváte góly, v posledním utkání proti Eskisehirsporu jste jeden vstřelil a na jeden přihrál. Berou vás v mužstvu jako hráče, který tým táhne?

Takových je nás víc. Neleží to jen na mně. V mužstvu je hodně zkušených fotbalistů.

Prodloužil jste smlouvu, znamená to, že jste v Galatasaray hodně spokojený?

Daří se mi tam a dobře se cítím i pod vedením kouče Rijkaarda. Velmi dobře se s ním spolupracuje, cítím jeho důvěru, což je pro hráče vždycky velmi důležité. V Istanbulu jsem opravdu spokojený. Byl jsem rád, že mi vedení klubu nabídlo prodloužení.

Potkáte se v Istanbulu se Sivokem nebo Zápotočným, kteří hrají za Besiktas?

Oni sídlí v asijské části Istanbulu, který je rozlehlý. Navíc my hrajeme jeden den, oni ten další. Vůbec není čas se potkat.

Po jedenácti měsících jste se vrátil do reprezentace, kde je několik nových hráčů. Seznamoval jste se s některým?

Ne, všechny znám.

Uvědomujete si třeba, že jste v týmu v osmadvaceti letech už služebně nejstarší?

No... Ani ne, až teď. Hrozně to letí. V reprezentačním áčku už jsem opravdu víc než deset let.

Jaké jsou první dojmy z obměněného týmu?

Velmi dobré, i když jsme spolu teprve pár hodin. Věřím, že jsme všichni dobře připraveni na vstup do kvalifikace o EURO 2012. V tuto chvíli potřebujeme jediné - dobře do ní vykročit, což znamená získat v úterý v Olomouci s Litvou tři body. Chtěli bychom k tomu přidat i dobrý fotbal a góly. Je úplně jedno, kdo je dá. Je nás v mužstvu víc, co je umíme dávat.

Troufnete si odhadnout šance českého týmu v kvalifikaci?

Naše skupina je na jednu stranu hratelná, ale na druhou hodně těžká. Favority jsou obhájci titulu a mistři světa Španělé. Nepříjemní budou i Skotové a podcenit nesmíme ani Litevce nebo Lichtenštejnsko. Ve fotbale je dneska všechno možné. Všichni už umí bránit a běhat. My se ale chceme poprat o první místo. Cílem je postup na EURO a v konečném důsledku bude jedno, jestli přímo ze skupiny nebo z baráže. V mužstvu je hodně zkušených kluků a jsou tu i mladí, kteří by měli přinést oživení a zápal. Tenhle tým určitě kvalitu má, pokud ho nepostihnou zranění. V sestavě, v jaké jsme teď, jsme silní. Pochopitelně nemáme tak široký výběr jako třeba Anglie, Španělsko nebo jiné fotbalově silné země.

Prvním předpokladem pro postup je ze tří podzimních zápasů získat devět bodů...

Uděláme pro to maximum. Do každého zápasu jdeme s cílem ho vyhrát. To bude platit na jaře i proti Španělsku.

Líbí se vám jejich fotbal?

Komu by se nelíbil, hrají krásný kombinační fotbal, dávají góly... I oni se ale dají porazit. Samozřejmě ne pravidelně porážet. Jako útočník bych si přál hrát za zády s takovými záložníky jako jsou Iniesta nebo Xavi. Jsem rád, že v pořádku je Tomáš Rosický, který také umí vymyslet akci a dát perfektní finální přihrávku.

Umíte si představit, že byste na EURO nepostoupili?

Na něco takového vůbec nemyslím, a už vůbec ne před startem. Věřím, že to dokážeme, protože dívat se na takové velké turnaje jen v televizi, je utrpením...

Reklama