Hlavní obsah

Nový kouč Baníku Marko: Sranda musí být vždycky

Hned v prvním zápase na lavičce fotbalistů Baníku Ostrava vyválčil slovenský kouč Karol Marko se svým týmem bod za remízu 1:1 na Slavii. Sice s obrovskou klikou, ale o to větší měl radost. „Věřím, že to kluky povzbudí,“ říká trenér, který už v české lize vedl v minulé sezóně Příbram.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Nový trenér Baníku Ostrava Karol Marko

Článek

Hned při své premiéře s týmem jste uhrál bod na Slavii, i když s klikou. Je to dobré znamení?

Vyrovnání bylo šťastné, ale doufám, že to chlapcům do dalších zápasů pomůže. Myslím, že si bodu musíme vážit, protože to zatím zdaleka není fotbal podle mých představ.

A jaké jsou vaše představy?

Třeba zlepšit hru na posledních dvaceti metrech hřiště, tam nás čeká práce jak na kostele. Ale už za těch pár dní jsem vycítil, že Baník je mužstvo, které má na to, aby hrálo výš. Omylem se dostalo tam, kde je.

Co jste s týmem zvládl za pár tréninků?

Snažili jsme se zapracovat na defenzivě, zlepšit komunikaci na hřišti, věnovali jsme se i standardkám. Trošku jsem změnil rozestavení. Kluci hráli rok a půl systémem 4-3-3 a bude chvilku trvat, než si zvyknou na jiné úlohy.

V jakém stavu jste našel tým Baníku? Byl psychicky hodně dole?

Myslím si, že jsou kluci životaschopní... Mají trošku návyky, na které v mém pojetí fotbalu moc místa není, ale to odstraníme.

Musel jste na mužstvo působit trochu jako psycholog?

S každým hráčem jsem na chvíli promluvil jeho vlastním jazykem, protože nemůžete všechny hodit do jednoho pytle. A taky jsem se trošku snažil odlehčit atmosféru.

Takže kabina plná legrace?

Sranda musí být, snažím se o ni vždycky. Vždyť fotbal je hra chlapců z ulice. A k tomu patří legrace i nadávky. Snažím se hodně komunikovat a musím říct, že tihle ostravští chachaři jsou fajn parťáci na fotbal.

Změnil jste kapitána. Proč jste dal pásku Bolfovi?

Je to mazák, která má nějakých pětatřicet reprezentačních startů. Obrovská osobnost. Chtěl jsem něco změnit a rozhodl jsem se takhle. Třeba to pomůže i Bolfovi: bude mít větší odpovědnost a na hřišti víc mluvit, což po něm chci.

Dá se vaše současné angažmá porovnat s tím předchozím v české lize v Příbrami?

Tady jsou hráči vyspělejší, mají toho víc za sebou. Baník je fotbalový velkoklub. Ale třeba v kabině je to stejné. Partu jsem měl všude dobrou a tady je taky skvělá.

Navíc v Ostravě máte pár hráčů, které jste trénoval v Příbrami...

Omyl, já tu už nemám žádné Příbramáky. Všechno jsou to teď Baníkovci a každý má stejnou šanci prosadit se. Ale ti, které jsem vedl, jsou snad rádi, že se mnou znovu mohou pracovat.

Kolik práce vás čeká během zimní pauzy?

Nechci vás zdržovat (smích). Práce máme hodně. Žádná velká hráčská výměna tady nebude potřeba, možná přijdou dva tři noví kvůli okysličení. Spíš se chci zaměřit na taktiku a fyzičku, aby chlapci měli na fotbal, který chci hrát.

Dáte hráčům kratší dovolenou?

Ne, mají měsíc. Musí si odpočinout, být s rodinami, vyčistit hlavu a těšit se do práce.

Jak budete odpočívat vy?

Jedu tradičně za příbuznými do Mexika. Budeme tam i na vánoce a vrátím se až před novým rokem.

Reklama

Související témata: