Hlavní obsah

VIDEO: Vidu načapali se vsazeným tiketem, Platini ale o regulérním postupu Lyonu nepochybuje

PRAHA

Generalita evropského fotbalu s prezidentem Platinim v čele smetla hrozící skandál ze stolu, vedení záhřebského Dinama dokonce pohrozilo médiím v Chorvatsku i v cizině soudními žalobami, pokud se budou v podezřelém výsledku zápasu Ligy mistrů mezi Dinamem a francouzským Lyonem (1:7) dál pitvat a rozvíjet různé konspirační teorie. „Veškeré mediální narážky popíráme a budeme se proti nim bránit,“ praví se v prohlášení klubové generality chorvatského klubu.

Lyon přestřílel Záhřeb vysoko 7:1, bylo to čisté? Gesto Domagoje Vidy po inkasovaném gólu je hodně výmluvné.

Článek

Navzdory prohlášení Dinama i reakci vedení UEFA ovšem aféra kolem krajně podezřelého výsledku posledního zápasu skupiny Ligy mistrů mezi Dinamem Záhřeb a Lyonem neutichá.

Platini: Fotbal není racionální

Ani slova Michela Platiniho ji nezklidnila. "Fotbal není vždy racionální. Není nikdy snadné snažit se o racionální výsledky. Musíme respektovat, co se na hřištích děje. Vždy budou existovat lidé, kteří jsou šťastní a lidé, kteří jsou smutní," glosoval francouzský prezident UEFA zápas v Záhřebu, který pomohl do osmifinále Champions League francouzském klubu.

„Jsou prostě zápasy, kdy má brankář špatný den nebo, nebo kdy je obrana dezorganizovaná. Utkání, které mužstvo odehraje bez motivace. Záleží na tom, zda se na věc díváte pozitivně nebo negativně,“ smetl rýsující se skandál ze stolu Platini.

Obránce Dinama Záhřeb Domagoj Vida v sázkové kanceláři.

Ale aféra tím neutichá. Internetem letí sestřih z utkání, v němž obrana Dinama Záhřeb působila proti Lyonu přinejmenším trapně. Hrozivé chyby, ale i podivná gesta jsou k vidění. Třeba když oslavovaný kanonýr Gomis dává gól a obránce Dinama Domagoj Vida se směje, spiklenecky na něho mrká a ještě zvedá palec směrem nahoru.

"Nezapomenu na tento krásný večer... Každý, kdo prohraje, se samo sebou snaží vyvolat pochybnosti, jak to s prohrou bylo. Třeba že byla zmanipulovaná,“ tvrdil i osmačtyřicet hodin po utkání v Záhřebu Bafétimbi Gomis. „Ale tento zápas nebyl zmanipulovaný! Chorvaté opravdu chtěli vyhrát, a to i v deseti proti jedenácti. Za stavu 1:1 měli příležitosti.“

Obránce Dinama Záhřeb Domagoj Vida v sázkové kanceláři.

Obránce vyfocený s tiketem

Středem zájmu se stal zejména zmiňovaný obránce Domagoj Vida. Na záznamu kolujícím po internetu je vidět jeho zvednutý palec a úsměv v momentě, kdy Lyon dal jednu ze svých branek a jeho hráči pospíchali s rozehráním, aby uspěli v souboji na dálku s Ajaxem. A co víc internetem letí i fotografie zadáka před sázkovou kanceláří s tiketem v ruce. Vida podle některých zdrojů sázel jen pár hodin před utkáním i na utkání svého týmu.

Vsazený tiket obránce Záhřebu Domagoje Vidy.

UEFA však nechala prověřit na 29 sázek získaných u 400 sázkových kanceláří, ale nic podezřelého neobjevila. A ani francouzský Státní úřadu pro dohled nad internetovými sázkami tvořený sedmi členy, z nichž tři jmenuje přímo francouzský prezident a po dvou předseda parlamentu a senátu a u něhož by měla být objektivita zaručena, na nic nepřišel.

Husto nejen kvůli Lyonu

V chorvatském fotbale je však husto nejen kvůli zápasu záhřebského Dinama s Lyonem. Ve čtvrtek tam zatkli dva vrcholné funkcionáře fotbalového svazu, kteří jsou podezřelí, že zmanipulovali minimálně jeden zápas. Do vazby byli vzati bývalý mezinárodní rozhodčí a nynější viceprezident svazu Željko Širič a předseda komise rozhodčích Stjepan Djedovič. Oba se měli za úplatu podílet na ovlivnění přinejmenším jednoho zápasu. Úřady zatím neoznámily, o jaký duel šlo.

Loni protikorupční policie USKOK zatkla v rámci vyšetřování sázkařského skandálu zhruba dvě desítky hráčů, trenérů a manažerů. Většina z nich přiznala vinu a dostali pokuty a tresty vězení.

Reklama

Související témata: