Hlavní obsah

Nejlepším klubem světa - Boca Juniors

JOKOHAMA (Japonsko)

V neoficiálním souboji o nejlepší fotbalový klub světa porazil v neděli argentinský tým Boca Juniors italský AC Milán. Poslední vítěz Poháru osvoboditelů zdolal úřadujícího šampióna Ligy mistrů v boji o Interkontinentální pohár až na penalty poté, co zápas v normální hrací době skončil 1:1. Milánští se při penaltovém rozstřelu trefili mezi tyče pouze jednou.

Článek

Milán vedl od 24. minuty gólem Dána Tomassona, už za pět minut však vyrovnal Donnet. Další gól už 70 tisíc diváků v Jokohamě nevidělo, a tak rozhodovaly až střely ze značky pokutového kopu. Soupeř pražské Sparty v jarním osmifinále Ligy mistrů proměnil jen jeden ze čtyř pokusů.

"Samozřejmě jsme po tak dlouhé cestě zklamaní, že jsme prohráli. Ale snad se nám povede přijet zase za rok a uspějeme," konstatoval zklamaný trenér AC Carlo Ancelotti. Žádnému z hráčů prý nemohl nic vytknout. "Boca zahrála svůj standard, my ne. Ale nikomu nemám co vyčítat," dodal.

Milán přitom přiletěl do Japonska odpočatý, trenér Ancelotti postavil dokonce i v úterní Lize mistrů proti Vigu béčko a zaplatil za to domácí prohrou. Přesto mu dnes v základní sestavě chyběly dvě zraněné opory. Obránce Nesta usedl jen na tribunu, útočník Inzaghi alespoň na lavičku náhradníků.

Na trávníku ho zastoupil Dán Tomasson a svůj úkol splnil už ve 24. minutě. Jeho ukrajinský partner v útoku Ševčenko mu přenechal Pirlovu dlouhou přihrávku a dánský střelec nezaváhal. Mezi nohama vybíhajícího brankáře vstřelil první gól.

Z vedení se však Milán radoval jen pět minut. Pak Schelotto poslal centr před branku, teč Brazilce Iarleye ještě jeho krajan v milánské brance Dida odvrátil, ale Donnet pohotově nasměroval míč do sítě. V 31. minutě předvedl své nesporné umění další Brazilec Kaká. Záložník, který na stejném stadionu loni slavil titul mistra světa, nádherně vypálil z dálky a Argentince zachránila jen tyč.

Milánský trenér Ancelotti ve snaze strhnout vedení na svou stranu poslal po hodině hry na trávník ne zcela zdravého Inzaghiho. Kapitán Maldini, který hrál o Interkontinentální pohár už popáté, měl na kopačce vítězný gól, ale argentinský brankář reflexivně vyrazil.

Také trenér Bianchi vytáhl svůj trumf - devatenáctiletého útočníka Teveze. Mladík, který je srovnáván s Maradonou nejen pro svůj malý vzrůst, ale především pro to, co umí s míčem, mohl těsně před koncem normální hrací doby rozhodnout, ale z hranice šestnáctky mířil příliš vysoko.

V prodloužení se hrálo oboustranně opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu a oba týmy spoléhaly na penalty. A když v nadějné pozici neuspěl Ševčenko a Inzaghiho gól nebyl uznán pro ofsajd, opravdu na ně došlo. Milán na jaře v rozstřelu ve finále Ligy mistrů v Manchesteru porazil Juventus, tentokrát však zklamal na celé čáře.

Pirlo, Seedorf už poněkolikáté a pak i Costacurta kopli penaltu neuvěřitelně špatně. Dva pokusy gólman Abbondanzieri vystihl, nizozemský záložník branku vůbec netrefil. Dida v souboji s argentinskými střelci uspěl jen jednou a to nestačilo. Boca Juniors se po výhrách v letech 1977 a 2000 stal potřetí nejlepším fotbalovým klubem světa.

Carlos Bianchi svým svěřencům po utkání zatleskal. "Je to škoda, že takový zápas musely rozhodnout penalty. Ale od začátku jsme si věřili a hráli sebevědomě. Nezáleží na tom, kdo proti nám stojí," pochvaloval si první kouč, který dokázal trofej získat potřetí. "Tenhle triumf nepatří jen Boce, ale celému argentinskému fotbalu. Obstáli jsme v souboji s evropskými šampiony a jsem na to hrdý," liboval si Bianchi, který se může těšit se svým týmem na vřelé přivítání. Už po zápase začaly v ulicích Buenos Aires slavit úspěch tisíce fanoušků.

AC Milán - Boca Juniors 1:1 po prodl. (1:1, 1:1), 1:3 na pen.
Branky: 24. Tomasson - 29. Donnet. Rozhodčí: Ivanov - Krasjuk (oba Rus.), Dupanov (Běl.) ŽK: Kaká, Cafú - Perea. Diváci: 70.000. Penalty proměnili: Rui Costa - Schiavi, Donnet, Cascini. Nedali: Pirlo, Seedorf, Costacurta - Battaglia.
AC Milán:
Dida - Cafú, Costacurta, Maldini, Pancaro - Seedorf, Gattuso (102. Ambrosini), Pirlo, Kaká (78. Rui Costa) - Ševčenko, Tomasson (60. Inzaghi). Trenér: Ancelotti.
Boca Juniors:
Abbondanzieri - Schiavi, Perea, Burdisso, Rodríguez - Cagna, Cascini, Donnet, Battaglia - Schelotto (73. Tevez), Iarley. Trenér: Bianchi.

Reklama

Související témata: