Hlavní obsah

Nedvěd králem českého fotbalu

PRAHA

Další trofej přibyla do sbírky kapitána české fotbalové reprezentace a opory Juventusu Turín Pavla Nedvěda. Nejlepší cizinec italské Serie ke Zlatému míči pro nejlepšího fotbalistu Evropy, vítězství v hlasování fanoušků o nejlepšího fotbalistu světa a triumfu v českém Sportovci roku přidal i vítězství v anketě o domácího fotbalistu uplynulého roku.

Článek

Anketu o nejlepšího domácího fotbalistu už po devětatřicáté vyhlásilo Nakladatelství Olympia, Nedvěd v ní zvítězil podruhé (poprvé v roce 1998). Nejlepšího českého fotbalistu volilo 316 prvoligových hráčů, šestnáct reprezentantů působících v zahraničí a 76 trenérů.

Na hlasovacích lístcích se objevilo 109 jmen českých fotbalistů, cizinci voleni být nemohou. Druhá příčka patří Karlu Pohorskému a třetí Janu Kollerovi. Vítěz posledních dvou ročníků Tomáš Rosický skončil pátý.

Brückner stíhá Uhrina

Trenér úspěšné české reprezentace Karel Brückner byl v roce 1985 vůbec prvním trenérem, který získal tuto poctu.Nyní triumfoval potřetí v řadě. Jen Dušan Uhrin má o jedno prvenství víc.

"Další titul Trenéra roku přišel po šestnácti letech. I když trofeje nesbírám, velmi si tohoto ocenění vážím, ale ber ho jako poctu za práci celého týmu, protože bez jeho kvalit bych ho nedosáhl a já jsem týmový člověk. Minulý rok jsme vybojovali přímý postup na EURO, to je dílčí krok. O skutečném úspěchu budeme moci mluvit podle výsledku na šampionátu," říkal rozvážně kouč

Talentem roku Laštůvka

Další ankety se vyhlašují od roku 1994. Český fotbal se v posledních letech doslova hemží talenty. Vyhrát tuto anketu tedy znamená být opravdu dobrý a vyrůstat z "domácích bot". Jan Laštůvka je oporou mezi tyčemi Baníku a vynikající výkony podával i v dresu reprezentace do jedenadvaceti let.

"Určitě to je velké ocenění. Vždyť přede mnou ho získali kluci, z nichž tři patří k oporám reprezentace, a to je pro mne i velká motivace," konstatoval Laštůvka. Talent roku volilo 73 trenérů.

Osobností ligy Poborský

Stát se osobností roku, to už musí mít fotbalista v lize něco odkopáno a respektovat jej musejí i soupeři. Karel Poborský už druhou sezónu táhne Spartu. V reprezentaci by mohl ve středu vytvořit nový rekord v počtu startů - 91. Jako pravý krajní záložník už celé desetiletí prakticky nemá v česku konkurenci.

"Veteránem se rozhodně necítím, fotbal mě pořád baví. Ocenění beru jako uznání mé dosavadní fotbalové kariéry. Určitě to potěší, protože konkurence byla veliká," přiznal vítěz.

Přímý přenos z vyhlášení výsledků tradiční ankety zprostředkovala televize Nova. Diváky svým vystoupením pobavily stálice populárně-hudební stáje Novy, mj. Daniel Hůlka, Lucie Bílá, Aleš Brichta, Martin Maxa či skupina Těžkej Pokondr.

Fotbalista roku 2003
1. NedvědJuventus Turín5975 bodů
2. KollerBorussia Dortmund3515
3. PoborskýSparta3317
4. GalásekAjax Amsterdam2429
5. JankulovskiUdine2093
6. RosickýBorussia Dortmund2033
7. ČechRennes1605
8. BarošLiverpool1603
9. UjfalušiHamburk721
10. BolfOstrava601
Trenér roku
1. Brücknerreprezentace ČR213
2. KomňackýOstrava63
3. PetrželaPetrohrad31
4. MarečekZlín28
5. UličnýOlomouc24
Talent roku
1. LaštůvkaOstrava96
2. SvěrkošMönchengladbach93
3. KoubskýZlín63
4. RezekTeplice32
5. Mario LičkaOstrava23
PlašilMonako.
Osobnost ligy
1. PoborskýSparta575
2. KukaSlavia430
3. Jiří NěmecSparta233
4. LasotaZlín78
5. LátalOstrava69

Reklama