Hlavní obsah

Ukázal korupci, dostal trest

PRAHA

Kapitán fotbalistů Libic (třetí třída na Nymbursku) Radek Váňa odhalil s pomocí České televize korupci rozhodčích v nymburské nižší soutěži. Jeho čin ale vyvolal vlnu kritiky nejvyšších svazových funkcionářů. Váňovi, místo aby byl chválen, vyměřila okresní disciplinárka trest zákazu činnosti na deset měsíců a Libice přijde o šest bodů.

Foto: koláž Sport.cz

fotbalová korupce

Článek

Člen výkonného výboru ČMFS, zastupující v tomto orgánu okresy, a předseda Středočeského fotbalového svazu Josef Hadraba však hájí rozhodnutí nymburské disciplinárky a Právu ukázal druhou stranu mince celého případu.

"Především chci říct, že si Váňova činu, který nezpochybnitelně prokázal korupci tří rozhodčích, vážím. Ti také byli správně potrestáni zákazem činnosti na dva roky. Celý případ však je třeba vidět ve dvou rovinách, pokud žijeme v právním státě a platí tu zákony, v případě fotbalu pak jeho normy, jimiž se řídí," zdůraznil Hadraba.

Důkazy měl dostat okres

Podle něho udělal Váňa chybu, že případ včas neoznámil a nepředal nymburské okresní disciplinární komisi, v jejíž kompetenci případ je, důkazní materiály.

"I kdybych připustil jeho spekulativní slova o nedůvěře v příslušné orgány a nebral v úvahu jím neprokázané vyjádření, že na Nymbursku je zmanipulováno 80% zápasů, pak měl několik možností, jak v souladu s řády a pod dohledem televizní kamery i za asistence dalších sdělovacích prostředků celý případ dotáhnout," konstatoval Hadraba.

Neměl dopustit frašku

Nelíbil se mu Váňův postup a role, kterou v případu sám sehrál. "Neměl dopustit frašku, k níž došlo v utkání LibiceVelenice. Váňa hrál zápas jako kapitán Libice. Jeho tým zvítězil 4:3 gólem z penalty nařízené v 94. minutě a sudí ještě vysvětloval, jak to bylo těžké zápas zmanipulovat. Ze soupeřů udělal hlupáky. Ve stejném kole pak byl za peníze předané Váňou zmanipulován zápas ČiněvesHrubý Jeseník, který vyhráli hosté a tím pomohli Libici," zdůraznil Hadraba. Obě utkání se budou opakovat.

.:ANKETA:
Co si myslíte o rozhodnutí funkcionářů? Hlasujte na konci článku

Podle Hadraby měl Váňa několik možností, jak postupovat v souladu s řády. "Po získání důkazů o úplatnosti rozhodčích měl materiály předložit OFS Nymburk a sledovat, jak bude postupovat. Svaz by zrušil delegaci původních rozhodčích na oba zápasy a poslal by tam jiné. Pokud se Váňa obával, že případ skončí pod kobercem, mohl tedy zápas v Libici nechat odehrát, ale po jeho skončení měl před kamerou ČT dát do zápisu, že zápas byl zmanipulován, a napsat okolnosti, čímž by usvědčil rozhodčího. I tato forma by byla přijatelná," soudil Hadraba.

Neznalost řádů neomlouvá

V čem tedy spatřil největší Váňovu chybu? "V tom, že připustil vědomě zmanipulované dva zápasy ve prospěch svého týmu, čímž byla znehodnocena soutěž. Na vše upozornil až po skončení podzimní části soutěže. Neznalost řádů neomlouvá. Budeme-li hovořit o jeho nedůvěře v řešení ze strany okresních orgánů, pak jde o čirou spekulaci a nejsme v právním státě, ale v Absurdistánu.

Váňa ani Libice nemohli odejít bez trestů, které jsou na dolní možné hranici. Váňa mohl dostat až dva roky. Jeho počin byl určitě správný, ale způsob provedení odporuje řádům, o čemž není sporu. Případ však není uzavřen a je na dalších instancích, jak ho posoudí," uzavřel Hadraba.

Reklama