Hlavní obsah

Maradonovi se daří lépe, zůstává ale na JIPu

BUENOS AIRES

Slavnému fotbalistovi Diegu Maradonovi se po vážných problémech se srdcem a dýcháním daří lépe. Stav třiačtyřicetiletého Argentince, který byl v neděli převezen v kritickém stavu na jednotku intenzivní péče, se podle jeho osobního lékaře Alfreda Caha v noci na úterý znatelně zlepšil.

Článek

Maradona však stále leží na jednotce intenzivní péče a teprve po více než 42 hodinách od svého přijetí začal dýchat bez pomoci respirátoru. Činnost přístroje byla už v průběhu dne snížena na minimum.

"Jeho stav se jednoznačně zlepšil, trochu se nám už ulevilo," řekl jihoamerickým médiím Cahe. Podle oficiálního komuniké ošetřujícího týmu lékařů se podařilo vyrovnat krevní tlak pacienta silnými utišujícími léky, jeho srdce prý funguje v přijatelné míře. K výhledům na případné další zlepšení zdravotního stavu se však lékaři nevyjádřili.

V močí prý nalezen kokain

Po hospitalizaci jedné z nejslavnějších postav fotbalové historie se objevily spekulace, že se Maradona předávkoval kokainem. Cahe to sice striktně odmítl s tím, že Maradona drogy v poslední době nebere, nicméně státní argentinská agentura Telam s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Maradonova okolí dnes zveřejnila, že v moči někdejší hvězdy byly zjištěny stopy kokainu.

A to v takovém množství, které by prý v těle normálního člověka vyvolalo drastické reakce. "Pouze tělo zvyklé na pravidelnou konzumaci drog by něco takového mohlo snést tak, aby na něm nebylo navenek nic patrné," citovala Telam německá agentura DPA.

Palce drží i prezident

Před klinikou v Buenos Aires, kde Maradona leží, strávila noc zhruba stovka jeho příznivců třímajíc jeho plakáty a fotografie a povzbuzující transparenty. Rozhlasové a televizní stanice informují o situaci prakticky bez přestávky, v boji o život podporuje mistra světa z roku 1986 celá Argentina včetně prezidenta Néstora Kirchnera.

"Stejně jako ostatním Argentincům mě jeho stav bolí. Musíme stát při něm, vždyť během své kariéry celou zemi dokázal rozplakat štěstím," svěřila se hlava státu, která je velkým fanouškem fotbalu.

Maradonu již v nemocnici navštívila jeho exmanželka Claudia s dcerami Dalmou a Gianinou, objevili se i další příbuzní a přátelé. Přes přísná bezpečnostní opatření se podle tamních médií podařilo i několika fanouškům dostat až před dveře Maradonova pokoje.

Jeden z duchovních se před branami nemocnice nechal slyšet, že mu bylo umožněno poskytnout národnímu hrdinovi poslední pomazání - prý však pouze přede dveřmi jeho pokoje.

Reklama