Hlavní obsah

Vicente režíroval triumf Valencie v duelu o Superpohár

MONTE CARLO

Fotbalisté Valencie podruhé v historii vybojovali prestižní Superpohár. V Monte Carlu porazili vítěze Ligy mistrů FC Porto 2:1 a navázali na svůj úspěch z roku 1980. Výhru držitelů Poháru UEFA režíroval skvělý Vicente, jenž připravil oba góly.

Článek

Rozvržení sil bylo jasné už dávno před zápasem. Zatímco Porto přes léto jeho největší hvězdy opustily, Valencie si opory ponechala a trenér Claudio Ranieri jim ještě přivedl konkurenci. Ovšem levý záložník Vicente se o místo bát nemusí. Svými průniky dělal stejně jako na evropském šampionátu obraně soupeře potíže a nově složená čtveřice zadáků Porta jen stěží odvracela palbu centrů, kterými hledal především hlavičkáře Di Vaia.

Ale teprve když si na jeho míč naběhl ze druhé vlny Baraja, Porto kapitulovalo. Záložník, jehož se soupeři obávají spíš kvůli jeho dalekonosným ranám, se prosadil netradičně hlavou.

Vítěz Ligy mistrů byl Valencii většinu zápasu neškodným soupeřem. Jeho hra postrádala myšlenku a klid Deka, který už těmto dovednostem vyučuje v Barceloně. Maniche je spíš hráčem pro obrannou část a nová posila Hugo Leal se fanouškům Porta spíš skrývala, než aby je bavila.

První šanci Porta měl až po necelé hodině hry Brazilec Carlos Alberto, ale jeho střela z deseti metrů našla u tyče jen pozorného Caňizarese. A přišla odpověď Valencie. Vicente už poněkolikáté v zápase ukázal, že Řek Seitaridis není nepřekonatelný, hravě přes něj odcentroval a zcela volný Di Vaio vstřelil po přestupu z Juventusu svůj první gól v novém dresu.

Pět tisíc fanoušků Valencie v ochozech monackého stadionu začalo vyvolávat jeho jméno a Mista, hrdina finále Poháru UEFA, začal nervózně popocházet kolem lavičky náhradníků.

O chvíli později už mohla Valencie vést rozdílem třídy, ale další Vicenteho centr poslal Baraja svou čerstvě oholenou hlavou jen na břevno. A za pár minut jej to mrzelo. Střídající Quaresma zničehonic napřáhl ze třiceti metrů a nachytal špatně postaveného Caňizarese. Druhou prohru v boji o Superpohár během jediného roku už ale Porto neodvrátilo.

Naopak Ranieri vykročil do svého druhého angažmá ve Valencii vítězně. Během čtyř let v Chelsea mu trofeje unikaly, teď navázal na legendárního Alfréda di Stéfana, který pro Valencii získal Superpohár v roce 1980 poprvé.

FC Porto - FC Valencie 1:2 (0:1)
Branky: 78. Quaresma - 32. Baraja, 67. Di Vaio. Rozhodčí: Hauge (Nor.). ŽK: McCarthy, Jorge Costa, Quaresma - Navarro, Albelda, Carboni. Diváci: 15.000.
Porto: Vítor Baía - Seitaridis, Jorge Costa, Pepe, Nuňo Valente - Costinha, Maniche, Hugo Leal (61. Quaresma), Carlos Alberto - Hélder Postiga, McCarthy (72. César Peixoto). Trenér: Fernández.
Valencie: Caňizares - Torres, Marchena, Navarro, Carboni - Rufete, Albelda, Baraja, Vicente - Di Vaio (77. Mista), Corradi (87. Aimar). Trenér: Ranieri.

Reklama

Související témata: