Hlavní obsah

UEFA hrozí Švýcarům i Rakušanům: vezmeme vám ME 2008

ŽENEVA

Vážné problémy způsobil pořadatelům fotbalového Eura 2008 fakt, že v Curychu nevyrostl nový stadión. Evropskou fotbalovou unii (UEFA) tato skutečnost rozčarovala natolik, že její představitelé poslali organizátorům do Švýcarska a Rakouska velmi ostrý dopis. Podle UEFA se může stát, že turnaj uspořádají poražení kandidáti.

Foto: ČTK

Pořadatelům ME 2008 hrozí UEFA (ilustrační foto).

Článek

Plné znění dopisu otiskl švýcarský týdeník SonntagsZeitung. "Za téhle situace se UEFA může rozhodnout svěřit pořádání turnaje poraženým kandidátům," píší v dopise prezident UEFA Lennart Johansson a výkonný ředitel Lars Olsson.

Švýcaři místo curyšského stadionu nepřišli s náhradní alternativou a pro pořádání šampionátu tak zbylo jen sedm stadiónů. Táhlý právní spor o přestavění stávajícího stadionu Hardturm znemožnil pořadatelům, aby splnili plán, mít stadion připraven v roce 2007, jak jim nařizuje UEFA. A snahy přesunout zápasy z Curychu jinam rovněž selhaly.

Obě země mají čas do konce roku, aby poskytly UEFA dostatečné finanční záruky, že dokáží turnaj uspořádat. Pokud se to nepovede, čekají v zástupu další zájemci. V roce 2002 byly poraženy společné kandidatury Řecka s Tureckem, Dánska, Finska, Norska a Švédska, Skotska s Irskem, sólové projekty Ruska a Maďarska a společná nabídka Chorvatska s Bosnou a Hercegovinou.

Curych neztrácí naději

Curych byl vybrán jako jeden ze čtyř švýcarských pořadatelů. Zatímco nové stadióny v Basileji a Ženevě už jsou v provozu a stánek v Bernu bude dokončen příští rok, naděje na dokončení stadiónu v Curychu definitivně padly poté, co tamní soud vyměřil přesný počet aut, které mohou v oblasti kolem stadiónu jezdit. To jen navázalo na dřívější rozhodnutí o omezení v parkování.

Starosta Curychu Elmar Ledergerber přesto neztrácí naději, že nakonec Curych hvězdy evropského fotbalu přivítá. Jeho plánem je rekonstrukce stadiónu Letzigund, který využívají atleti a fotbalový FC Curych. Švýcarský fotbalový svaz ale hřiště nepovažuje za způsobilé.

Reklama

Související témata:
Odebrání