Hlavní obsah

Klíč postupu na Euro 2008 až v dubnu

NYON

Nejdříve v dubnu budou známa pravidla postupu na fotbalové mistrovství Evropy v roce 2008. Představitelé Evropské fotbalové unie UEFA v úterý v Nyonu o návrhu změn diskutovali pouze krátce, žádné rozhodnutí ohledně postupového klíče neučinili a odložili je na příští zasedání exekutivy v Tallinnu, které se uskuteční 19. a 20. dubna.

Článek

Podle návrhu by měla být Evropa rozdělena do sedmi namísto deseti skupin. Z nich by vítězové šli přímo na závěrečný turnaj a týmy z druhých a třetích míst by hrály baráž. Na šestnáctku by startovní pole doplnily hostitelské země Rakousko a Švýcarsko.

Na první schůzi výkonného výboru UEFA v novém roce se oproti plánu nerozhodlo ani o dějištích finále Ligy mistrů a Poháru UEFA v letech 2006 a 2007. Také o nich se rozhodne až v estonské metropoli, funkcionáři si vzali víc času na posouzení uchazečů.

Jediným hmatatelným výsledkem dnešního jednání bylo přidělení vysílacích práv na Euro 2008 pařížské marketingové agentuře SportFive. Poprvé tím pádem nejsou práva v rukou Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje veřejnoprávní televize. Premiérově tak mohou získat právo na vysílání přenosů i soukromé stanice.

Reklama

Související témata: