Hlavní obsah

Koller by góly vyměnil za postup na mistrovství světa

PRAHA

Ve středu tomu bylo přesně šest let, kdy Jan Koller začal psát báječnou reprezentační kapitolu v dresu českého fotbalového výběru. Tehdy v Bruselu (9. 2. 1999) při prvním startu v elitním výběru skóroval. Před dvěma dny ve slovinském Celje vyrovnal rekord legendárního Antonína Puče, který dosud s 34 trefami v národním dresu kraloval 67 let historickým tabulkám.

Článek

"Je to pěkný pocit. Jen musím ještě přidat další gól, abych byl tím úplně nejlepším střelcem," usmíval se jedenatřicetiletý útočník. Gólu s pečetí 34 dosáhl poměrně snadno. Sám to přiznal. "Míč se odrazil v dobré výšce, nebyl problém ho dorazit do sítě," řekl Koller. Před poločasem mohl dokonce přidat rekordní branku. "Ránu Marka Jankulovského jsem tečoval břichem. Nemělo to takovou razanci," vysvětlil Koller.

Šéfovi FIFA Blatterovi představil spoluhráče

Zápas pro něj měl slavnostní ráz už od samého začátku. Před výkopem totiž jako kapitán představoval spoluhráče šéfovi FIFA Seppu Blatterovi, který v Lublani otevřel nové národní tréninkové centrum. "Vzpomněl jsem si na Míru Kadlece, jak to dělal při finále mistrovství Evropy v šestadevadesátém, když představoval kluky anglické královně. Ani jednou jsem se nesplet," vykládal pobaveně rodák ze Smetanovy Lhoty.

V reprezentačním dresu nasázel do sítí soupeřů 34 branek v jedenašedesáti zápasech. Tu první si pamatuje naprosto přesně. "Bylo to taky v únoru, zima, padal sníh. Navíc v Bruselu, kde jsem tehdy hrál. Rozhodl jsem o vítězství, byla to taky trefa v šestnáctce," lovil v paměti.

S národním týmem od té doby zažil úspěchy i pád. Postup na ME v Nizozemsku a Belgii, neúspěch v baráži o MS 2002 a bronzové tažení evropským šampionátem v Portugalsku 2004. "Neumím vybrat nejhezčí gól. Ale nejdůležitější pojmenuji určitě. Jednak ten v kvalifikaci o EURO 2000, když jsme doma se Skotskem prohrávali o dvě branky a mým gólem jsme načali obrat vedoucí k postupu. A pak určitě trefa na loňském mistrovství Evropy ve čtvrtfinále proti Dánsku," vyprávěl Koller.

Největší motivace: mistrovství světa

Slovinský komentátor ho před začátkem středečního duelu označil za legendárního kanonýra. "Já se tak ale necítím," smál se Koller v okamžiku, kdy byl rekord vyrovnán. "Všechny tyhle góly bych vyměnil za úspěch v probíhající kvalifikaci a postup nároďáku na mistrovství světa do Německa v příštím roce. To je největší motivace," prohlásil odhodlaně obrovitý útočník.

Zatímco Puč, legendární levé křídlo a střelec finálového gólu na mistrovství světa 1934, potřeboval na množství reprezentačních gólů dvanáct let, opora Borussie Dortmund hraje v národním týmu teprve šest roků. A při současné formě a množství zápasů ho jistě čekají další trefy. Vždyť ve čtyřech posledních duelech v českém dresu zaznamenal pět gólů. A na jaře v Dortmundu ve třech utkáních vždy skóroval.

Rekord mu nezůstane, prý ho sesadí Baroš

"Forma je výborná, ale ani pořádně nevím, kde se vzala. Vždyť z přípravy jsem toho příliš neabsolvoval, měl jsem svalové zranění. Možná mi právě ta pauza pomohla. Odpočinul jsem si a dostal novou chuť. Cítím se v pohodě. V Borussii mám pokaždé alespoň dvě dobré příležitosti a daří se mi je proměňovat. Snad to vydrží," lebedil si Koller.

Je přesvědčený, že byť reprezentačního střeleckého rekordu zřejmě brzy dosáhne, dlouho mu patřit nebude. "Milan Baroš mě určitě dostihne a nebude to dlouho trvat. O tom nepochybuji. Blíží se rychle," upozorňuje na třiadvacetiletého reprezentačního spoluhráče a hvězdu Liverpoolu, která v pětatřiceti zápasech v českém dresu nasázela jedenadvacet branek.

Reklama