Hlavní obsah

Soud potrestal úplatné rozhodčí

NYMBURK

Okresní soud v Nymburku v úterý rozhodl, že fotbaloví rozhodčí Václav Šulc a Jozef Lorenz se dopustili korupčního jednání v zápasu v 3. B soutěže na Nymbursku. Ovlivnění zápasu měli slíbit za úplatu 500 korun. Zatímco Lorenz dostal pokutu deset tisíc korun, Šulc byl potrestán šesti měsíci vězení a podmíněným odkladem na 18 měsíců.

Článek

Oba rozhodčí dostali zároveň zákaz činnosti v oboru na dva roky.

Lorenzův obhájce se na místě proti rozsudku odvolal, Šulc se s rozhodnutím soudu smířil a odvolávat se nebude. Oba odsouzení během soudního líčení i po vynesení rozsudku trvali na své nevině a proces označili za vykonstruovaný. Soudce Václav Krejčík odůvodnil rozhodnutí tím, že důkazy byly zcela jasné a přehledné a že byla naplněna skutková podstata obstarání věci obecného zájmu.

"Nikomu jsem nenadržoval. Jsem férový chlap," hájil se u soudu první z rozhodčích Josef Lorenc. Peníze si však vzal. Před utkáním ho oslovil kapitán fotbalového mužstva Libice nad Cidlinou Radek Váňa s redaktorem ČT, aby jim pomohl. Rozhodčí nastavil šest minut a v poslední minutě za stavu 3:3 odpískal spornou penaltu pro Libici. Po vsítění vítězného gólu utkání okamžitě ukončil.

Svou vinu popírali

"Byl jsem nějaký rozrušený. Peníze jsem dostal po zápase, myslel jsem si, že jde o peníze za odpískané utkání. Když jsem zjistil, že je to úplatek, chtěl jsem je vrátit, ale kapitána vítězného celku jsem už nenašel," řekl Lorenc.

Je podle vás trest soudu adekvátní?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Druhý z obviněných sudí Václav Šulc měl pro změnu slíbit dohodu s jiným rozhodčím a ovlivnit tak zápas ve prospěch Libice nad Cidlinou. I on vzal úplatek 500 Kč.

Nesestříhané záběry má ČT

U soudu v úterý poprvé vypovídal Petr Hanousek, bývalý reportér České televize, který spolu s Váňou úplatkářskou kauzu vyvolal. Prohlásil, že Šulc i Lorenz od něho úplatek ve výši 500 korun přijali. Zároveň odmítl námitky odsouzených i obhajoby, že reportáž byla zmanipulovaná, a prohlásil, že nesestřihané záznamy celé akce má jak Česká televize, tak Českomoravský fotbalový svaz.

Šulc i Lorenz dnes u soudu zopakovali tvrzení o své nevině. Lorenz tvrdil, že vzal peníze v domnění, že jde o běžnou odměnu za odpískání zápasu. Šulc naopak prohlásil, že peníze nepřijal a našel je po rozhovoru s Váňou a Hanouskem v kapse.

Podle soudce Krejčíka je ale jen dobře, že se někdo pokusil rozkrýt nepravosti ve fotbale. "Není vůbec podstatné, že šlo jen o 500 korun. Asi ta částka odpovídá kvalitě té soutěže," řekl po vynesení rozsudku.

Naopak Lorenzův obhájce se marně snažil snížit společenskou nebezpečnost jednání rozhodčího a prohlásil, že mu přijde celá kauza jako směšná. Neúspěšně se tak pokusil před vynesením rozsudku prosadit, aby Lorenz byl zcela zproštěn viny.

Další soudní spory

Na začátku dubna se pak u kroměřížského soudu roztočí kolotoč soudních jednání v kauzách spojených s prvoligovým fotbalem. Soudce Karel Rašín začne 8. dubna v rámci hlavního líčení s deseti obžalovanými rozplétat kauzu prvoligového klubu Synot Uherské Hradiště. Důkazy podle policie usvědčují z podplácení či přijímání úplatku majitele společnosti Synot Ivo Valentu, bývalé funkcionáře Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka a sudí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře.

Kromě toho už policie zahájila trestní stíhání v případech uplácení okolo klubů Viktorie Žižkov a Liberce, vyšetřování se ale protahuje. Kriminalisté prověřují i podezření na uplácení v klubech Jablonce, Teplic, pražské Sparty, druholigového Mostu a třetiligového HFK Olomouc.

Reklama