Hlavní obsah

Fanoušci sobě: zachraňme Bohemku

PRAHA

Projekt, který nemá v historii českého fotbalu obdobu, představili ve středu příznivci legendárního vršovického klubu FC Bohemians na stadiónu v "Ďolíčku". Založili nástupnický subjekt Družstvo fanoušků Bohemians (DFB), jehož prvotním cílem je, aby se "klokani" příští sezónu objevili v České fotbalové lize, třetí nejvyšší soutěži.

Článek

Tradiční pražský klub je od 2. února v konkursu, před dvěma týdny mu Českomoravský fotbalový svaz odebral druholigovou licenci. Fanoušci se ale se zánikem letos stoleté Bohemky odmítají smířit, a proto v pondělí založili družstvo, které chce klubu pomoci přežít.

"Chceme se především pokusit zachránit historickou kontinuitu Bohemky," zdůraznil na tiskovce předseda představenstva DFB Antonín Jelínek. "Už nemáme co ztratit, uděláme pro záchranu všechno. Jsme oddaní fanoušci a nemáme žádné vedlejší úmysly. Jde nám jen o dobro klubu," přidal se předseda kontrolní komise DFB Milan Šimáček.

Členem za tisícovku

Členem nově vzniklého sdružení se může stát každý, komu osud slavných Bohemians leží na srdci. "Minimální členský vklad je tisíc korun. Fanoušci, kteří budou chtít přispět, ale nemusí celou sumu složit okamžitě. Každý člen podepíše přihlášku a složí jako základ stovku a zaváže se, že zbytek složí do roka," říká místopředseda představenstva, právník Jiří Dienstbier.

Podle Jelínka fanoušci na pondělní ustavující schůzi vybrali 146 tisíc korun. Dalších 985 tisíc korun je "virtuální částka", kterou další fanoušci přislíbili dát ze svého na internetových stránkách www.fc-bohemians.cz. Pomoc už nabídlo téměř tři sta lidí.

Masový ohlas fanoušků překvapil i nejslavnějšího "klokana", fotbalového internacionála Antonína Panenku. "Fandovství fotbalového klubu na stadiónu je jedna věc, ale tahle myšlenka, na to je potřeba srdce. A lidé, kteří tady dnes projekt představili, ho podle mého názoru mají," řekl Právu Panenka, který bude působit v kontrolní komisi DFB.

Družstvo nyní hodlá se současným správcem konkursní podstaty Vladimírem Humlem uzavřít smlouvu, na jejímž základě koupí práva k soutěžím spolu s registrací dosavadních hráčů včetně družstev mládeže. Současně musí najít způsob, jak se vyrovnat s tíživými dluhy.

Dluhy jsou obrovské

Bohemians mají fotbalovému svazu za odstoupení z druhé ligy uhradit tři milióny korun, fotbalovým věřitelům pak částku blížící se 15 miliónům. Vedení DFB však doufá, že dluhy nakonec po dohodě s věřiteli nebude muset platit v plné výši. Podle Dientsbiera "existují signály, že třímiliónová svazová pokuta by nakonec mohla být snížena.

V neposlední řadě jej čeká také jednání s TJ Bohemians o převodu ochranných známek a tradičního loga s klokanem ve znaku. V uplynulých týdnech se totiž spekulovalo o variantě převodu jména a loga Bohemians na třetiligový Střížkov.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG