Hlavní obsah

Obst nezvládl svoji roli

PRAHA

Jan Obst byl před čtyřmi roky jediným kandidátem na funkci předsedy ČMFS pro obě komory. I když došlo ke známému dohadovacímu řízení, v němž předložila Morava sedm legitimních požadavků, bylo předem jasné, že jinudy cesta nepovede.

Foto: PRÁVO

Jan Obst

Článek

Dnes sice Moravané tvrdí, že už tenkrát upozorňovali na slabé Obstovy stránky, ale už nechtějí přiznat, že by stejně jiného, silnějšího kandidáta z Čech nepřijali. Jejich místopředseda Mokrý si potřeboval upevnit pozici pro příští období. Naprosto logický postup, tak proč to zapírat.

Jan Obst je svým předchůdcem Chvalovským nesmyslně podezírán, že to byl on, kdo ho vyštípal z křesla předsedy. Není ničeho takového schopen. Pracovitý úředník, jehož ambice se naplnily v ČMFS. V jiných funkcích neuspěl anebo se na zamýšlené posty ani nedostal. Včetně senátorského.

K Obstovým přednostem patří demokratický přístup, který po odchodu Chvalovského ve fotbale zavládl. Jenže demokracie neznamená "cochcárnu". Občas musí šéf říct, že tudy cesta nevede nebo že tudy se nepůjde. Jinak se mu situace vymkne z rukou a ztratí kredit.

Přesně to se stalo Obstovi. Pak už měl skutečně jen jeden hlas ve výkonném výboru, protože nikoho nedokázal získat na svoji stranu. Postupně ztratil názor a jen přizvukoval. Přidaly se zdravotní i další problémy... Přestal se chovat jako nejvyšší představitel českého fotbalu, usínal na zápasech reprezentace, ztrácel důstojnost. Po vypuknutí korupční aféry zkolaboval definitivně.

Reklama