Hlavní obsah

Bohemku se podařilo zachránit

PRAHA

Fotbalový klub Bohemians Praha bude nadále existovat. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnili na webových stránkách klubu a následně na tiskové konferenci zástupci Družstva fanoušků Bohemians a akciové společnosti AFK Vršovice. Právě ta se stala podle fotbalového svazu jediným legitimním pokračovatelem klubu.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Cílem nového šéfa Bohemians Františka Steinbrocha je návrat klubu do první ligy.

Článek

Ředitelem klubu byl jmenován František Steinbroch, někdejší šéf Viktorie Žižkov.

Bohemians jsou od počátku roku v konkurzu, protože klub nebyl schopen plnit své finanční závazky. Následně Bohemians přišli o profesionální licenci, byli vyloučeni z druhé ligy a jejich konec se zdál být neodvratný. Podle nových majitelů se však podaří krizový scénář zažehnat a klub bude existovat dál.

Stoprocentním akcionářem AFK Vršovice je podle internetového serveru www.fc-bohemians.cz anglická společnost New Europe Enterpreneurs Counsellors Company Limited. Jejím jediným členem představenstva je Emil Buřič a v tříčlenné dozorčí radě bude mít zastoupení i Družstvo fanoušků Bohemians.

"Nejdůležitějším bodem je, že výkonný výbor ČMFS rozhodl 13. května o převodu členských práv a povinností, včetně práv k soutěžím, na společnost AFK Vršovice. Tím se stala společnost AFK Vršovice členem ČMFS a jediným legitimním pokračovatelem klubu Bohemians Praha," řekl dnes Steinbroch.

Jiného názoru je však předseda FC Střížkov Karel Kapr. Třetiligový pražský klub si logo i název Bohemians pronajal do 30. června 2006. "Proto rozhodnutí VV ČMFS vnímáme jako jednostranný akt, v němž nikdo další nedostal šanci," řekl Kapr ČTK. "Navíc se prodala od správce konkurzní podstaty pouze práva k soutěžím. My pošleme přihlášku do třetí ligy pro příští sezónu pod názvem Bohemians Praha," prohlásil Kapr.

Cílem návrat do první ligy

Steinbrochovým cílem je návrat klubu do první ligy. "Nešlo nám jen o to zachránit Bohemku, aby existovala, ale chceme, aby pokračovala v podobě, jak ji veřejnost dosud vnímala. Chceme se cítit jako prvoligový klub, i když zpočátku budeme hrát ČFL, ale vše by mělo směřovat k návratu do první ligy," řekl Steinbroch.

Předseda už oslovil několik trenérů a do konce týdne by chtěl vyřešit, kdo tým v ČFL povede. Na seznamu má prý také padesát jmen hráčů, z kterých by se nový celek měl složit. "Jde hlavně o fotbalisty s nějakým vztahem k Bohemians, ale také zkušené fotbalisty, které by mladíky usměrnili. Všichni v klubu budou působit s neamatérskými smlouvami," dodal Steinbroch, který prý po nabídce na místo ředitele neváhal ani vteřinu.

Právní zástupce AFK Vršovice Pavel Fráňa nevidí problém ani ve sporu o název. "TJ Bohemians, která vlastní ochrannou známku, přislíbila, že po splnění náležitých podmínek se nový subjekt stane nástupcem fotbalového klubu Bohemians Praha. K tomu došlo přijetím rozhodnutí VV ČMFS a pevně věříme, že TJ dostojí svému slibu," řekl Fráňa.

Klub by měl nadále hrát na stadionu ve Vršovicích. "Máme dočasnou dohodu, že v Dolíčku můžeme hrát do konce srpna, a přislíbeno, že tomu tak bude minimálně i následující sezónu," prohlásil Fráňa.

Reklama