Hlavní obsah

Zlatý míč ČR získal brankář Petr Čech

PRAHA

Reprezentační brankář Petr Čech poprvé triumfoval v novinářské anketě Zlatý míč České republiky. Třiadvacetiletý fotbalista na pomyslném trůnu vystřídal pětinásobného vítěze Pavla Nedvěda, který skončil v devátém ročníku na druhém místě. Čech obsadil první místo s náskokem 520 bodů právě před Nedvědem a suverénně kraloval i brankářské anketě o Cenu Ivo Viktora.

Článek

Třetí skončil nejlepší střelec loňského mistrovství Evropy a čerstvý vítěz Ligy mistrů v barvách Liverpoolu Milan Baroš, který za Nedvědem zaostal o 73 bodů. Čtvrté místo obsadil nejlepší střelec v historii národního mužstva Jan Koller, který na jaře získal třetí největší počet hlasů a polepšil si oproti podzimu o dvě příčky.

O jednu pozici na páté místo klesl Marek Jankulovski z italského Udine, jenž bude od nové sezony hájit barvy AC Milán. Za ním se umístil Kollerův spoluhráč z Dortmundu Tomáš Rosický.

Nejlepším trenérem v anketě, jejíž výsledky byly dnes vyhlášeny v Praze, se stal kouč národního týmu Karel Brückner. Cenu Rudolfa Vytlačila obdržel po roční pauze, loni skončil druhý. Anketu Objev sezóny vyhrál útočník Roman Bednář z týmu ligového nováčka z Mladé Boleslavi.

V anketě bodovalo celkem 52 fotbalistů, pořadí s jedním bodem uzavírají Radek Bejbl a Richard Culek. Dvaatřicet jich v současné době působí v zahraničních klubech, dvacítka hraje v domácí lize. Největší zastoupení v anketě má se šesti hráči Sparta, dále se v pořadí objevili čtyři slávisté a po třech zástupcích mají Liberec a Teplice.

Petr Čech prožil v dresu Chelsea Londýn a české reprezentace fantastický rok. S Chelsea vyhrál anglický titul, získal Ligový pohár a dostal se až do semifinále Ligy mistrů. S národním týmem se probojoval do semifinále mistrovství Evropy a je velkou oporou v zápasech kvalifikace mistrovství světa.

Výsledky ankety Zlatý míč ČR - sezóna 2004/05:
1. Petr Čech (Chelsea)2483 bodů
2. Pavel Nedvěd (Juventus)1963
3. Milan Baroš (Liverpool)1890
4. Jan Koller (Dortmund)1339
5. Marek Jankulovski (Udine)1215
6. Tomáš Rosický (Dortmund)1017
7. Karel Poborský (Sparta)587
8. Vladimír Šmicer (Liverpool)511
9. Jan Polák (Liberec)503
10. Vratislav Lokvenc (Bochum)493

Reklama