Hlavní obsah

Brazilci chtějí zrušit argentinskou kletbu

FRANKFURT NAD MOHANEM

Fotbalisté Brazílie a Argentiny se ve středu večer ve Frankfurtu utkají ve finále Poháru FIFA. Brazilci přitom mají na kontě rekordních pět titulů mistrů světa a kladnou bilanci skoro se všemi reprezentacemi, jen s jihoamerickým sousedem se jim dlouhodobě nedaří. Hlavním cílem Kanárků je proto argentinské prokletí zrušit.

Článek

Přestože oba týmy za sebou mají bohatou historii vzájemných zápasů, v Evropě se utkají teprve počtvrté. Na světových šampionátech dvakrát uspěla Brazílie, naposledy se v Itálii před 15 lety radovala Argentina. Poslední porážku utrpěli bílomodří s Brazílií loni ve finále jihoamerického šampionátu, v němž podlehli na penalty.

Pokud Brazilci vyhrají i dnes, stanou se po Francii teprve druhou zemí, která se v jednu chvíli může pochlubit titulem mistra světa, svého kontinentu i vítězstvím v Poháru FIFA. Francii se to povedlo v roce 2001. Vítěz turnaje bere prémii 2,275 miliónu eur, poražený si z Německa odveze 1,94 miliónu.

:. ANKETA
Kdo si odveze trofej pro vítěze Poháru FIFA? Hlasujte v anketě na konci článku.

Zápas začíná ve 20:45, řídí jej Slovák Luboš Michel. Všechny hvězdy se v něm ale nepředstaví. Ronaldo, Cafú a Roberto Carlos na jedné straně a Crespo, Verón a Roberto Ayala na druhé na turnaj nepřijeli.

O velký zápas přijde i Argentinec Saviola, který byl v semifinále proti Mexiku vyloučen. Ani Brazilci nemusejí být kompletní: jejich nejlepší střelec a strůjce semifinálové výhry nad Německem Adriano odkulhal z pondělního tréninku s pohmožděným kotníkem.

Reklama

Související témata: