Hlavní obsah

Svaz potvrdil, že Střížkov rozehraje ČFL jako Bohemians Praha

PRAHA

Fotbalový svaz respektoval předběžné opatření civilního soudu, podle něhož mohou fotbalisté Střížkova hrát ČFL pod názvem Bohemians Praha. Výkonný výbor ČMFS ve čtvrtek pozastavil platnost vlastního rozhodnutí, na jehož základě vyloučil tento tým z třetí nejvyšší soutěže. Současně se ale proti soudnímu verdiktu odvolal.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Rozhodnutí ze dne 8. července je od 12. srpna neúčinné," oznámil po jednání výboru šéf svazové legislativy Petr Doležal, který dnes novinářům svazové rozhodnutí tlumočil.

"Fotbalový svaz je však překvapen rychlostí, se kterou soud přezkoumal velký počet důkazů a během 24 hodin vydal předběžné opatření," doplnil ho svazový předseda Jan Obst a popřál české justici, aby ve všech případech rozhodovala tak bezprostředně jako v případě sporu o jméno Bohemians Praha, o které od počátku jde.

Majitel Bohemians Praha Karel Kapr přijal dnešní verdikt ČMFS s rezervou. "Upřímně nevím, jak se k tomu mám vyjádřit, když ze svazu zatím nemám žádný oficiální papír. Možná bych tedy byl neobjektivní, raději si počkám, až to budu mít černé na bílém," řekl Kapr ČTK.

V případě naschválů nestihnou vyměnit registračky

Tým je prý v sobotu připraven nastoupit k domácímu mistrovskému utkání proti Prachaticím. "Ale netuším, jestli nám svaz vyjde vstříc s rychlou výměnou registraček. Všichni naši hráči je stále totiž mají vedené pod starým názvem Střížkov. Jestli nám ale svaz bude dělat naschvály, netuším, jestli budeme moci hrát," dodal Kapr.

Svaz se snaží upozornit, že jsou nepravdivá tvrzení o likvidaci mládežnické základny ve střížkovském klubu. "Vyloučili jsme pouze tým dospělých ze soutěže, pro příští sezonu by se mohl zapojit do soutěže v nejnižší možné třídě. Na fungování mládeže by to ale vliv nemělo," vysvětlil Doležal, který stejně jako svazové vedení věří, že civilní soudní orgány uznají právo fotbalu na vyloučení Střížkova z ČFL.

Dva kluby s podobným jménem

V ČFL teď budou nyní přinejmenším až do definitivního soudního rozhodnutí hrát dva kluby s podobným názvem. Vršovický nástupce s názvem Bohemians 1905 má už dvě mistrovská utkání za sebou, Střížkovští dohrají duely 1. a 2. kola později. Pokud by ale později soud při běžném řízení dal za pravdu fotbalovému svazu, byly by zápasy tohoto mužstva zpětně anulovány.

Svaz se neobává reakce ze strany mezinárodní federace, která obvykle nevidí ráda, když se civilní orgány pletou do fotbalových záležitostí. "Žádné dramatické sankce nám nehrozí, ostatně soudy řešily v poslední době i licence v italské lize či termínovou kolizi v Nizozemsku. Je ale jisté, že se o všech případech bude mluvit na nejbližším kongresu," uvedl generální sekretář svazu Petr Fousek.

Reklama