Hlavní obsah

Státní zástupce podal obžalobu na dvanáct lidí v kauze Žižkov

PRAHA

Státní zástupce ve středu odeslal k soudu případ korupce v druholigovém fotbalovém klubu Viktoria Žižkov. "K obvodnímu soudu pro Prahu 3 jsem poslal obžalobu na 12 lidí," řekl státní zástupce.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník

Článek

V případu je stíhán bývalý sportovní ředitel Viktorky Ivan Horník a další rozhodčí a delegáti Českomoravského fotbalového svazu - delegáti Otakar Draštík, Adolf Růžička, Jiří Vlček a rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák.

Do případu korupce v žižkovském klubu je zapleten i sudí Vladimír Pastyřík, který však jako policista podléhal zvláštnímu režimu vyšetřování. Jeho kauzu převzala Inspekce ministra vnitra a plzeňský státní zástupce. Pastyřík již byl obžalován, případem se v samostatném líčení zabývá rovněž obvodní soud pro Prahu 3. Jednání soudu již bylo zahájeno, rozsudek ale dosud nepadl.

Policie Horníka stíhá, že úplatky rozdával, rozhodčí a delegáti je brali. Původně bylo stíháno 17 lidí, státní zástupce však poté vyhověl některým stížnostem a čtyři stíhání zrušil.

Po vypuknutí největší korupční aféry v historii českého fotbalu již byly vzneseny obžaloby také na funkcionáře bývalého Synotu, Liberce, Opavy, Vítkovic a HFK Olomouc i na rozhodčí a delegáty, kteří měli jejich zápasy ovlivňovat. Kauza Synotu jako první dospěla až do soudní síně. Případ zatím uzavřen nebyl.

Reklama

Související témata: