Hlavní obsah

Fotbalový svaz znovu zahájí jednání o stavbě národního stadiónu

PRAHA

Nedávno zvolené vedení fotbalového svazu znovu zahájí přerušená jednání o výstavbě národního stadiónu v Praze, který by měl minimální kapacitu 47 tisíc diváků. Po úterním premiérovém jednání nového výkonného výboru to oznámil předseda ČMFS Pavel Mokrý s tím, že jednání o vybudování stadiónu povede první místopředseda svazu Vlastimil Košťál.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

"Pokud by šlo všechno dobře, nový stadion bychom mohli mít v horizontu do pěti let. Nyní ale jde spíš jenom o předčasné spekulace, jde totiž o velmi náročný projekt," řekl Mokrý.

Potřebuje Praha národní stadión?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

O výstavbě národního stadiónu se mluví už od mistrovství Evropy v roce 1996. Kontury výstavby moderní arény jsou v současné chvíli ale stále nejasné. Není jisté, v jaké lokalitě by měla vyrůst, ani to, kdo bude stát za jejím financováním. Podle vedení svazu by to však měl být některý ze zahraničních investorů. "Ideální by bylo, kdyby se za výstavbu postavil jeden subjekt. Může se ale stát, že jich do hry vstoupí víc," uvedl nový šéf svazu Mokrý.

Podle něj by výstavba nového stadiónu neměla stát víc než tři miliardy korun. "Je ale zřejmé, že my jako svaz na to prostředky nemáme ani mít nebudeme, nesmíme ekonomicky zasáhnout do fungování fotbalu jako takového. Můžeme ale dát energii k zahájení jednání, což se dnes stalo. Řešení existují, jen musíme najít to optimální," uvedl na tiskové konferenci Košťál.

Méně atraktivní zápasy mimo Prahu

Svaz bude s partnery také hledat odpověď na otázku, v které pražské lokalitě národní stadión vyroste. Dříve se spekulovalo o Stodůlkách, Dolních Měcholupech, Kačerově a naposledy Strahově. Svazoví představitelé loni oznámili, že reálný je projekt v místech dnešního stadiónu Evžena Rošického, nyní však zřejmě padla i tato varianta.

"Asi by to na Strahově nebylo ideální, například z hlediska dostupnosti a infrastruktury, musíme tedy asi hledat jinde. Ale řada pražských městských částí o stadión bude mít zájem," doplnil Mokrý. Podle něj je reálné, že na národním stadiónu může působit i některý z pražských klubů. Reprezentace by drtivou většinu svých zápasů také měla odehrát ve svém novém sídle, pouze utkání s méně atraktivními soupeři by se prý přesouvaly do jiných měst.

Vzorem aréna Wolfsburgu

Pokud národní stadión, který má patřit do nejvyšší pětihvězdičkové kategorie, bude stát, jeho kapacita prý nebude menší než 47 tisíc diváků. Právě to je minimální požadavek UEFA na pořádání například finále Poháru UEFA, které by Praha výhledově chtěla hostit.

"Hlavně si myslíme, že český fotbal takový stadión potřebuje. Vidíme to třeba na poptávce po vstupenkách na zápasy reprezentace," připomněl Košťál situaci z minulého týdne, kdy o odvetný zápas baráže o postup na MS proti Norsku projevilo zájem bezmála čtvrt miliónu fanoušků.

Vedení svazu má hrubou představu, jak by nový stadión měl vypadat. Vzorem se prý může stát aréna bundesligového Wolfsburgu, svaz je v kontaktu i s investorem, který stál za vybudováním přepychové amsterodamské Areny.

Reklama