Hlavní obsah

Fotbalové kluby budou muset mít vyhřívané trávníky

PRAHA

Od sezóny 2008/09 budou mít prvoligové fotbalové kluby povinnost disponovat vyhřívaným trávníkem. Rozhodli o tom v rámci projektu Stadióny 2010 zástupci klubů první a druhé ligy na úterním Ligovém shromáždění v Praze. K tomuto rozhodnutí výrazně přispělo letošní počasí, které zapříčinilo již řadu odložených zápasů pro nezpůsobilé terény a ozývají se hlasy poukazující na neregulérnost celé soutěže.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

V této souvislosti se jednalo i o umělých trávnících, ale podle ředitele ligy Ivo Lubase je to otázka diskutabilní. "Podle mého názoru by tím některá mužstva mohla být zvýhodněna, ale je na samotných klubech, jak se dohodnou," řekl na dnešní tiskové konferenci po Ligovém shromáždění Lubas, který však připomněl, že UEFA v podstatě již legalizovala umělý trávník i pro mistrovské zápasy.

Zástupci klubů první a druhé ligy se zároveň dohodli, že o rok dříve od sezóny 2007/08 bude muset být na prvoligových stadiónech kamerový systém. "Zatím jsme přikročili k úsporné variantě, kdy pokryty budou muset být krizová ohniska - sektor hostů, vchody na stadióny atd., které by se měly dát pořídit za tři až čtyři milióny korun," řekl Lubas s tím, že systémy by měly být kompatibilní tak, aby mohly komunikovat s ústředím na Strahově.

Host Ligového shromáždění, předseda komise rozhodčích Václav Krondl seznámil zástupce klubů s největšími problémy. Podle něj musí komise řešit každý čtvrtý zápas. "Zhruba dvacet až pětadvacet procent rozhodčích po sezóně listinu sudích opustí. Budou to ti, kteří nesplňují fyzické testy, neuspějí při teoretických testech či nemají výkonnost, kterou by si komise rozhodčích představovala," tlumočil jeho slova tiskový mluvčí ČMFS Václav Tichý.

Známky sudích budou opět tajné

Od nového ročníku by měl Krondl prosadit svou představu o různém odměňování rozhodčích na základě jejich výkonů. Ke změně již došlo ve způsobu platby - sudí už neplatí kluby přímo, ale přes firmu STES, která klubům strhává obnos z částky, jež od ní dostávají. Od nové sezóny nebude veřejnosti opět sdělována známka, kterou delegát zápasu ocení výkon rozhodčího. Zvažuje se také možnost, že se trenéři, hráči ani funkcionáři nebudou moci 24 hodin po utkání vyjadřovat k výkonu rozhodčích. V případě porušení této normy by hrozila jednotlivcům sankce až 100 000 korun.

Na dnešním shromáždění se jednalo také o televizních přenosech v nadcházející sezóně, které bude místo Novy a Primy nově vysílat Česká televize. "Základní model je, že vysílat se bude jeden zápas na ČT2 v neděli a druhý na ČT4 v pondělí. Upřesnit musíme ještě časy," řekl Lubas. Ligové shromáždění upřednostňuje nedělní čas od 16:00 s tím, že všechny ostatní zápasy by se hrály od 18:00. Druhá varianta je obrácená.

V pondělí začne Studio fotbal v 16:50, ligová dohrávka v 17:15 a od 19:00 do 20:00 bude pokračovat Studio fotbal druhou částí. "Navíc se bude vysílat jeden zápas čtvrtfinále, oba zápasy semifinále a finále Poháru ČMFS a také dva vybrané souboje druhé ligy," dodal Lubas.

Reklama