Hlavní obsah

Fotbalisté Anglie si stěžují na rasistické urážky od Němců

LONDÝN

Anglická asociace se chce obrátit na Evropskou fotbalovou unii UEFA kvůli chování německých hráčů do 21 let, kteří při úterním barážovém zápase údajně počastovali anglické reprezentanty rasistickými urážkami. Podle britských médií se hanlivé výrazy dotkly obránce Antona Ferdinanda a útočníka Micaha Richardse. Prvního jmenovaného prý jeden ze soupeřů nazval "opicí".

Článek

Odvetný zápas v Leverkusenu Angličané vyhráli 2:0 a postoupili na evropský šampionát. Zápas však poznamenaly rasistické projevy přímo na trávníku. "Dva naši hráči říkali, že je němečtí fotbalisté rasisticky uráželi. Po zápase jsme tu záležitost řešili s delegátem UEFA a v příštích dnech o ní budeme formálně jednat s UEFA," řekl dnes mluvčí anglické asociace.

Podle jeho slov musí vedení anglického fotbalu zakročit, kdykoliv se fotbalisté stanou terčem rasistických urážek. Mluvčí UEFA celou záležitost odmítl komentovat dříve, než obdrží zprávy od rozhodčího a delegáta zápasu. K tomu by mělo dojít do konce týdne.

Vedení německého týmu se nechalo slyšet, že případ bere velmi vážně a provedlo šetření mezi hráči. Ti vše kategoricky odmítli včetně Aarona Hunta, jehož jméno se v britských médiích v souvislosti s obviněním objevilo. "Žádné rasistické výrazy jsem nepoužil. Jasně, že dochází k verbálním útokům na obou stranách, ale to se děje v každém zápase," řekl Hunt, jehož se telefonicky ptal na okolnosti trenér Dieter Eilts. Také kapitán Stefan Kiessling uvedl, že žádný podobný incident nezaznamenal.

Angličtí fotbalisté se s otevřenými projevy rasismu setkali před dvěma lety během přípravného zápasu se Španělskem. Někteří fanoušci v Madridu tehdy směrem k hráčům tmavé pleti v dresu soupeře napodobovali zvuky opic a vydávali další znevažující pokřiky. Španělé pak dostali od FIFA pokutu 100.000 švýcarských franků (asi dva miliony korun).

Reklama

Související témata: