Hlavní obsah

VIDEO: K nemožným Brazilcům se Bůh otočil zády. Dorazil je pan Spravedlivý

LA PLATA

Brazilští fotbalisté i ve čtvrtfinále mistrovství Jižní Ameriky proti Paraguayi předvedli svou střeleckou nemohoucnost. A když už se konečně trefili mezi tyče, pak je spravedlivě vychytal paraguayský brankář Justo Villar, jehož křestní jméno ve španělštině znamená "spravedlivý".

Foto: Pedro Fosco, ČTK/AP

Justo Villar v brance čaroval.

Článek

Za "nespravedlivým" výsledkem zápasu vidí pondělní latinskoamerický tisk výkon "spravedlivého" Villara, který předvedl několik zázračných zákroků. Čtyřiatřicetiletý gólman, který po angažmá ve španělském Realu Valladolid míří do argentinského Estudiantes de La Plata, reflexivně nohou vyrazil z metrové vzdálenosti i tutovku Pata před závěrečným hvizdem.

V penaltovém rozstřelu pak chytil jednu penaltu. Při dalších se Brazilci znemožnili sami, když nebyli ani schopni trefit branku.

"Pánbůh se k nám otočil zády, a pak nás ještě dorazil pan ´Spravedlivý´," truchlili kanárci po zápase, zatímco Paraguay prožívá hotové šílenství.

Z gólmana národní hrdina

Z Villara se stal rek. Paraguayský národní hrdina. "Brazílie sice ovládla celé utkání, hrála skutečně dobře a dělala všechno proto, aby vstřelila branku, zatímco my neměli žádnou šanci, jenže s naší defenzívou si nevěděla rady. Na naší polovině si všichni spoluhráči počínali velice zodpovědně, disciplinovaně a hlavně organizovaně a proto to měl favorizovaný soupeř tak těžké," glosoval Villar čtvrté vystoupení svého týmu na Copa America, které skončilo čtvrtou paraguayskou remízou a musely ho tudíž rozhodnout až penalty.

"Po utkání ve skupině, v němž jsme nad Brazílii ještě v poslední minutě vedli a pak o vítězství přišli, jsme všichni věděli, že uspět můžeme jen zodpovědnou obranou. Na ni jsme vsadili a dovedli zápas k penaltám, které jsou vždy loterií. Naši střelci ji zvládli," skromně pomlčel čtyřiatřicetiletý gólman o svých zásluhách.

Myslí dokonce na finále

Před čtvrtečním semifinále s Venezuelou však věří sobě i svému týmu. "Pokud zahrajeme stejně disciplinovaně, můžeme se dostat daleko. Do finále. A třeba i k drahocenné trofeji," básní nový paraguayský hrdina Justo Villar.

Reklama

Související témata: