Hlavní obsah

Liberec chce v Bukurešti udržet reálnou naději na postup

Fotbalisté Liberce nastoupí k úvodnímu utkání závěrečného předkola Evropské ligy na hřišti Dinama Bukurešť s cílem přivézt si do domácí odvety takový výsledek, který by jim zachoval reálnou naději na postup do základní skupiny. Severočechy nečeká v rumunské metropoli snadný úkol - do dvojzápasu rozhodně nejdou v pozici favorita a navíc je trápí zdravotní potíže některých důležitých hráčů.

Článek

Ve třetím předkole si Liberečtí snadno poradili s lichtenštejnským Vadúzem, pořádná prověrka je však čeká až proti Dinamu. Druhý nejúspěšnější klub rumunské ligové historie sice nezvládl závěr minulé sezony ani úvodní dvě kola té letošní, ale o víkendu se naladil na souboj se Slovanem vysokou výhrou 4:0 na hřišti týmu Piatra-Neamt, kterou na vlastní oči sledoval liberecký asistent Josef Petřík.

"Vrátil se s tím, že Dinamo je opravdu vynikajícím celkem. Celou loňskou ligu vedli, určitě nebudeme favoritem na postup. Hrát proti rumunským soupeřům není žádné velké štěstí," řekl ČTK kouč Severočechů Ladislav Škorpil.

Na předzápasové tiskové konferenci pak našel ještě další důvod, proč nepovažuje Liberec za favorita. "Existují určité stránky na internetu, kde je vyčíslena hodnota hráčů a ta je u Dinama podstatně výše než hodnota libereckých hráčů," podotkl zkušený kouč.

Výsledek 0:0 je nepostup, říká Škorpil

Cíle před utkáním vidí poměrně jasně. "Chtěli bychom uhrát takový výsledek, aby to bylo v odvetě hratelné a zajímavé pro diváky. Je dobré dát venku gól, to je vždy výhoda. Výsledek 0:0 venku mám za svoji trenérskou kariéru zažitý jako nepostup," konstatoval Škorpil.

Pověstné bouřlivé rumunské prostředí ho neděsí. "Nemuselo by to být zase až tak strašné, protože stadion Dinama je rozlehlý. Hlediště je od té plochy poměrně daleko," uvedl Škorpil. Stadion má kapacitu přes patnáct tisíc diváků a podle tiskového mluvčího Dinama je v tuto chvíli prodáno přes šest tisíc vstupenek.

Starosti však libereckému kouči dělají zdravotní potíže mnoha hráčů. Diviš, Dostálek a Frejlach zůstali doma, na problémy si stěžovali bek Holeňák, záložník Gecov a útočníci Nezmar s Blažkem, který zařídil výhru ve Vadúzu. "Jejich start je s otazníkem. Máme s sebou fyzioterapeuta Čížka, který pracuje na plné pecky a výsledky jeho snahy a matky přírody pravděpodobně nebudeme moci posoudit dřív než na zítřejším dopoledním rozcvičení," uvedl Škorpil. Letos poprvé za "áčko" by mohl nastoupit uzdravený Papoušek.

Vítězství nad Plzní Liberci pomůže

Slovan nezastihl úvod ligové sezóny v ideálním rozpoložení. Po úvodní rozpačité remíze s Kladnem přišly porážky v Mladé Boleslavi a s Brnem a až o víkendu v Plzni první tříbodový zisk. "Psychicky nám nedělní vítězství určitě pomůže. Potřebovali bychom ale oproti Plzni více udržet balon a domácí raději příliš nepouštět k naší bráně," uvedl Škorpil.

Oba týmy mají v pohárové Evropě co napravovat. Liberec před dvěma lety vypadl v Poháru Intertoto s kazašským Kostanajem a loni už ve druhém předkole Poháru UEFA nestačil na Žilinu, Dinamo se rozloučilo se stejnou soutěží jen o kolo dál.

Semifinálové účasti bukurešťského klubu v tehdejších PMEZ a PVP jsou už dvacet let minulostí, přesto je Dinamo podle bookmakerů favoritem. Italský trenér Dario Bonetti to však odmítá. "V tomhle dvojzápase není nikdo favoritem, my se soustředíme jen na svoji hru. Slovan je silný tým, který má velké mezinárodní zkušenosti," upozornil trenér, v jehož kádru figuruje několik reprezentantů. Jednoho z nich, brankáře Lobonta, trápí zdravotní potíže, zbytek kádru je fit.

Celku z rumunské metropole prý pomohla vysoká víkendová výhra v lize. "Je důležité, že jsme konečně zvítězili. Teď nás čeká další zápas a my ho chceme vyhrát. Bude to ale mnohem těžší než naposledy v lize," upozornil Bonetti.

Zápas mezi Dinamem Bukurešť a Libercem začne ve čtvrtek v 19:45. Řídit jej bude trojice rakouských sudí v čele s Thomasem Einwallerem.

Předpokládané sestavy:
Dinamo: Dolha - Scarlatache, Moti (Grigore), Tamas, Pulhac - Torje, Rus, N'Doye, Ad. Cristea - Danciulescu, Niculae.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov, Čorič, Liška - Kerič, Blažek.

Reklama

Související témata: