Hlavní obsah

UEFA je zklamaná, že Bursaspor může do Evropské ligy

Varšava

Evropská fotbalová unie UEFA vyjádřila zklamání z rozhodnutí mezinárodní sportovní arbitráže CAS, která vyhověla odvolání Bursasporu a pustila ho do nadcházejícího ročníku Evropské ligy. Turecký klub byl původně vyloučen kvůli opožděnému splácení částky za přestup zambijského útočníka Collinse Mbesumy z Portsmouthu před pěti lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

CAS verdikt změnila na podmíněný s tříletou lhůtou a zvýšila pokutu pro turecký klub z 50 000 na 250 000 dolarů. Vedení evropského fotbalu tento verdikt překvapil.

"UEFA je pevně přesvědčena, že je nezbytné, aby kluby splácely dluhy vůči jiným klubům. Tyto základní principy slušného chování by měly být podporovány a nikoliv podrývány jakýmikoliv budoucími verdikty CAS," uvedla UEFA v oficiálním prohlášení na svých internetových stránkách.

Bursaspor skončil v posledním ročníku turecké ligy až osmý, ale vyhrál čtyřčlenné play off o postup do Evropské ligy. UEFA mu v květnu na rok zakázala start v evropských pohárech, ale arbitráž tento trest zmírnila.

O účast v pohárové Evropě naopak kvůli finančním problémům a neprůhledným ekonomickým vazbám přišly jiné turecké kluby Besiktas a Gaziantepspor. Sigmu Olomouc zase do Evropské ligy nepustila korupční aféra, místo ní bude v soutěži startovat Mladá Boleslav.

Reklama

Související témata: