Hlavní obsah

Sudí se nad Ďurišem smiloval. Po zápase mu přiznal gól a stvrdil tak jeho pohárový hattrick

Plzeň

Šlo sice o čistokrevného vlastence, neboť polský obránce Sadlok změnil směr střely a srazil míč za záda vlastního gólmana, ale slovinský sudí Jug se nad Michalem Ďurišem dodatečně smiloval a branku mu připsal. Možná, že nechtěl slovenskému legionáři v plzeňských službách pokazit střeleckou bilanci. Že mu dokonce čistý hattrick docílený v kvalifikační odvetě Evropské ligy s Ruchem Chorzów přál. „Neřešil jsem to, i když jsem samozřejmě rád, že v zápise o utkání černé na bílém stojí, že všechny tři první branky jsem dal opravdu já,“ přiznával Ďuriš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský legionář v dresu Plzně Michal Ďuriš se raduje z hattricku.

Článek

Už po šedesáti devíti vteřinách začala plzeňská odveta připomínat divadelní představení. Publikum dopředu vědělo, jak nakonec dopadne, přesto bylo natěšeno na výkon domácích aktérů a jen čekalo, kolikrát si o aplaus na otevřené scéně řeknou.

„Z tribuny to možná tak vypadalo, ale zase až tak jednoduchá odvetná partie s Poláky nebyla. Jenže do čeho jsme kopli, to skončilo v bráně, což nám samozřejmě pomohlo. Diametrální rozdíl od  posledního ligového zápasu v Jihlavě, kde jsme měli také převahu a šance, ale podobně produktivní jsme nebyli," odmítal čtyřiadvacetiletý slovenský záložník Michal Ďuriš, že by duel s Chorzówem představoval snadnou procházku Štruncovými sady.

Gól nereklamoval, autorství se nedožadoval

Jeho tři rychlé góly ovšem podobné mínění evokovaly, protože během necelé půlhodiny byli Poláci zcela k.o.  Zvláště ten první hned po 69 vteřinách je srazil do kolen. „Před brankou jsem spatřil Marka Bakoše, jemuž byla adresována má střílená přihrávka. Ještě než ale k němu prošla, srazil ji jeden z obránců do brány. Neřešil jsem, zda rozhodčí připíše branku mně, nebo zda bude trefu považovat za vlastní gól. Důležité bylo, že jsme šli rychle do vedení, protože od té chvíle se nám hrálo daleko lépe," nedožadoval se Ďuriš, aby sudí uváděl jako střelce jeho.

O autorství dalších dvou branek však už nebylo pochyb, a protože sudí se nad Ďurišem ex post ustrnul a i první gól mu připsal, měl adept slovenské reprezentace na kontě pohárový hattrick.

„Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy hattricku docílil. Snad v přípravě, možná dokonce někdy v dorostu. Nebylo ale podstatné, kdo branky střílí, důležitý pro nás byl postup," nedokázal si vybavit podobně úspěšnou střeleckou produkci, kterou si pochopitelně říká o stálé místo v plzeňské sestavě i o pozornost trenéra slovenské reprezentace Stanislava Grigy.

Spokojený Vrba: Je to v něm!

Až dosud totiž Ďuriš víceméně vysedával mezi plzeňskými náhradníky a v průběhu zápasů střídal svého slovenského krajana Marka Bakoše. Po odchodu Pilaře a Petržely do bundesligy se ovšem konstelace v týmu Viktorie změnila. Ďuriš nastupuje a dává góly pravidelně. Na evropské scéně jich už má letos na kontě pět, neboť se trefil i v Polsku a v předchozím kvalifikačním předkole s gruzínskou Rustaví.

„Čekal trpělivě na svou příležitost a vyplatilo se mu to. Na rozdíl od předchozích sezón, kdy to v jeho podání nebylo pořád ještě to pravé, se prosazuje a i hattrick nastřílený Polákům by mu měl pomoci. Je to v něm, všechno bylo pouze otázkou času," kvitoval Ďurišovo vzplanutí i spokojený plzeňský trenér Pavel Vrba.

"Pravdou sice je, že Pilař a Petržela odešli, ale další noví kvalitní hráči se v Plzni objevili. Konkurence je veliká a každý se snaží využít šanci, kterou  dostane. Záleží proto jen na mých výkonech. Když to půjde mně i mužstvu, nebude mít trenér důvod sestavu měnit," reagoval Ďuriš.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.