Hlavní obsah

Scházela nám větší efektivita, přiznal po prohře s Chelsea sparťanský kouč Lavička

Hodinu jeho svěřenci úřadujícímu evropskému šampiónovi vzdorovali, šedesát minut londýnskou Chelsea dokázali držet na distanc a dokonce ji i trápit. „Jenže pak jsme ztratili energii, soupeř začal mít navrch a v závěru nás potrestal,“ litoval sparťanský trenér Vítězslav Lavička, že první díl ostře sledované kvalifikační partie Evropské ligy nedospěl alespoň k remíze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězslav Lavička děkuje fanouškům po zápase s Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem jste mluvil o tom, že k úspěchu v zápase s Chelsea je zapotřebí naplnit tři základní premisy - odvahu, disciplinovanost a patřičnou efektivitu. Kterou z nich jste nakonec nejvíc postrádal?

Hlavně větší efektivitu. Po opatrném začátku jsme k organizované defenzivě přidali i potřebnou aktivitu a vytvořili si i slibné situace před bránou hostů, scházela nám ale větší efektivita. Proti soupeři kalibru Chelsea přitom můžeme těžko počítat s tím, že bychom si jich připravili víc.

Přesto jste ještě deset minut před koncem sahali alespoň po bezgólové remíze. Věřil jste, že ji můžete ubránit?

Věřil, i když jsme v této pasáži už ztratili nad utkáním kontrolu a dostali se pod tlak. Hlavně v přechodové fázi jsme ztráceli hodně míčů, čehož soupeř využíval k rychlým kontrům a přečíslení. I tak chyběl kousek. Pár minut...

Příchod mladého Brazilce Oscara, který skóroval už po několika sekundách, jako by vaše hráče zaskočil...

Prošvihli jsme situaci před naší šestnáctkou, nezachytili jsme Oscarův náběh z hloubi hřiště, nestačili přivřít koridor, do něhož vběhl. Prostě chyba, kterou potrestal.

Od nově poskládané obrany sice jediná, ale nakonec rozhodující chyba. Jinak jste ale těžko mohl bekům něco vyčítat...

Už v přípravě jsem měl z obrany velice dobrý pocit, což zápas s Chelsea jen potvrdil. Dvojice stoperů Švejdík - Holek až na jediné zaváhání úkoly zvládla, Zápotočný podal na kraji obrany standardní výkon, pro mladého Hybše šlo o velkou školu, při níž obstál jak v obranné, tak i útočné fázi. Snad měl projevit jen trochu víc sebevědomí při finálních přihrávkách.

V základní sestavě se objevily obě zimní posily Lafata a Vácha. Jak jste byl spokojen s jejich výkonem?

Vácha podal hodně pracovitý výkon, což platí i pro Lafatu. Pracoval zodpovědně pro mužstvo, při ztrátě míče odvedl hodně práce směrem dozadu, mohli jsme se o něho opřít v přechodové fázi, dostal se i do zakončení, kdy ovšem úspěšný nebyl. Nakonec jsem poslal na hřiště i Bednáře, jenž se snažil prosadit v koncovce, ale úspěch to nepřineslo.

Chelsea sice nakonec dosáhla svého a utkání vyhrála, ale přesto - neočekával jste, že bude aktivnější? Že bude mít daleko víc navrch?

Ona si je vědoma své síly, s čímž jsme počítali. Hrála důsledně v obraně a čekala na kontry, na které má vpředu hráče. Šikovné a hlavně nebezpečné, čímž nemám na mysli jen Torrese. Trochu paradoxem samozřejmě je, že se do rychlého přečíslení dostávala hlavně po našich standardních situacích.

Prohra v domácím střetnutí notně devalvovala vaše postupové naděje. Doufáte vůbec před odvetou ještě v nějakou šanci?

Nevzdáváme se jich, za týden se budeme v odvetě snažit soupeři roli favorita co nejvíce zkomplikovat. A to přesto, že výhra na našem hřišti a gól, který vstřelila, je pochopitelně její výhodou.

Reklama

Související témata: