Hlavní obsah

Válka v Chelsea se rozšiřuje, Mourinho prý na odchodu

LONDÝN

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho sice dostal povolení koupit v lednu obránce, ale jeho nejlepší přírůstek může nastoupit už tento víkend, napsal v úterý britský deník The Independent. Naráží tím na očekávaný návrat brankáře Petra Čecha na hřiště po podzimním těžkém zranění hlavy.

Foto: www.chelseafc.com

Trenér Chelsea José Mourinho.

Článek

Většina novin se ale zabývá hlavně situací v zákulisí klubu a píše, že navzdory dohodě o příměří mezi trenérem Mourinhem a majitelem Romanem Abramovičem se válka rozšiřuje.

Podle Daily Mirroru se vše točí kolem ukrajinského útočníka Andreje Ševčenka, osobního přítele majitele klubu, kterého Abramovič koupil za 30 miliónů liber, ale který neodvádí odpovídající výkony. Hráči ho prý považují za Abramovičova vyzvědače mezi nimi. Kromě toho vidí, že spor o Ševčenka mezi majitelem a trenérem ohrožuje klub.

Hráči si všimli, že i nejmenší detaily Ševčenkova konfliktu a konverzace s Mourinhem se dostaly k Abramovičovi. Protože si Ševčenka nejdříve vážili pro jeho pokoru a snahu zapadnout, dali mu najevo své stanovisko, ale nyní se podle deníku už před ním bojí mluvit.

Příměří už praská

Podle Timesů ovšem příměří mezi Abramovičem a Mourinhem, o kterém všichni hovořili o víkendu, už praská. Abramovič stále chce přivést na Stamford Bridge izraelského trenéra Avrama Granta, aby vylepšil Ševčenkovu hru. Mourinho už jednou vehementně tento záměr vetoval. Grant ale už řekl přátelům, že v létě přechází do Chelsea.

Podle Daily Mailu je v Chelsea nyní stav "studené války", majitel a trenér spolu nemluví. Deník ale nepřepokládá, že by Mourinho mohl vyhrát, a očekává, že nevydrží v Chelsea déle než do léta. "Buďto ho Abramovič vyhodí, nebo (Mourinho) odejde sám," soudí Mail.

"Otázka zní, koho by klub postrádal více, kdyby oba odešli," ptá se list. "Fanoušci mohou milovat vášeň a charisma Mourinha, který jim daroval první ligovou korunu po 50 letech a hned to zopakoval v dalším ročníku. Ale správná odpověď je samozřejmě Abramovič - muž, který má 10,8 miliardy liber."

Není problém nahradit trenéra

Deník dodal, že není problém nahradit jednoho špičkového trenéra jiným. "Zvlášť pokud jim platíte pět milionů ročně. Ale bohatí mecenáši, kterým nevadí nalévat miliony do černé díry v honičce za blýskavými stříbrnými hrnci, jsou vzácní."

Mourinho tuhle bitvu nemůže vyhrát bez ohledu na to, co fanoušci zpívají, nebo co si myslí hráči, soudí deník. List se domnívá, že Mourinhovi už nezbývá mnoho času. "Pokud by ho Abramovič nechal na místě celý zbytek sezony, jen by ho posílil."

Abramovič má navíc vizi Barcelony, která dokázala spojit úspěch s popularitou, ale něčeho takového nelze s Mourinhem dosáhnout. Fotbal, který hraje, neuspokojuje a jeho výbušná povaha a nepředvídatelnost znemožňuje dlouhodobé plánování, doplnil Daily Mail.

Reklama

Související témata: