Hlavní obsah

České sportovce volba Vancouveru potěšila

PRAHA

České sportovce potěšila volba členů Mezinárodního olympijského výboru, kteří rozhodli, že zimní olympijské hry se v roce 2010 uskuteční v kanadském Vancouveru.

Foto: Archiv

Běžec na lyžích Lukáš Bauer si volbu pochvaloval.

Článek

"Olympiáda se do Vancouveru hodí. Osobně město moc neznám, ale řada kamarádů mi o něm vypravovala," uvedl pro hokejový obránce Tomáš Kaberle, který působí v Torontu. Účastník letošního mistrovství světa soudí, že zejména hokejový turnaj by mohl být ozdobou her. "Sice nemám zkušenosti s tím, jaké je to v Koreji či v Salcburku, ale Vancouver je jedno z nejkrásnějších měst, kam jezdíme," podotkl Kaberle.

Podle nejmladšího ze slavného hokejového rodu ani není nutné, aby organizátoři postavili obří halu pro 55 000 diváků, jak slibovali při pražské prezentaci. "Když to splní, bude to krásné, protože věřím tomu, že by bylo na kvalitní zápasy vyprodáno. I současná hala pro dvacet tisíc je ale velká," soudil pětadvacetiletý ofenzivní obránce.

:. A vítězem je... Vancouver
PŘEDSTAVENÍPohodové město
VOLBAKanadská radost
EUFÓRIEOslavy vypukly

Bauer připomněl bronzovou štafetu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer měl z toho, že se zimní olympiáda v roce 2010 uskuteční ve Vancouveru, obrovskou radost. "Vancouver byl mým favoritem, protože jsem v Kanadě dosáhl svého prvního velkého úspěchu," uvedl Bauer, roku 1997 stříbrný z volné třicítky na juniorském světovém šampionátu v Canmore.

Bauer si přál Vancouver i proto, že se v Kanadě českým běžcům v minulosti dařilo. Na mysli měl především úspěšnou olympiádu v Calgary 1988. Tehdy čtveřice Radim Nyč, Václav Korunka, Pavel Benc a Ladislav Švanda doběhla ve štafetě na třetím místě. "Rád bych na tyto úspěchy navázal," přál si pátý běžec z uplynulé sezóny Světového poháru.

"Pokud mi bude sloužit zdraví, tak plánuji, že budu na vrcholu a pokusím se ukázat, že i po třinácti letech umím lyžovat," uvedl Bauer.

Sníh se navozí

Volba dopadla dobře i pro akrobatickou lyžařku Nikolu Sudovou. Podle jejích slov kanadský region nabízí sportoviště na vysoké úrovni. "A je to hrozně krásné město. Sice velké, ale zachovalo si pořádný kus přírody. Není to ledové město plné prosklených mrakodrapů," konstatovala závodnice jezdící v boulích.

Se střediskem Whistler, kde se budou konat sjezdařské a freestylové disciplíny, má bohaté zkušenosti. Již tři roky tam jezdí na závody Světového poháru. "Je to hodně rozlehlé místo s nádhernou krajinou," popsala. Nemyslí si, že tam vzniknou problémy se sněhem. "Sníh navozí odkudkoli," řekla Sudová.

Reklama