Hlavní obsah

Chelsea získala mladého gólmana Šebka, na Hableho políčil Inter

PRAHA

Dva talentovaní čeští fotbalisté míří do slavných zahraničních klubů. Teprve šestnáctiletého brankáře Jana Šebka z Tachova v týdnu získala londýnská Chelsea, kde už třetí sezónu září mezi tyčemi Petr Čech. Osmnáctiletý záložník Hradce Králové Jan Hable, který jako kapitán výběru Evropy zazářil v březnových zápasech Meridian Cupu proti týmu Afriky, má zase blízko k angažmá v Interu Milán.

Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Ilustrační fotografie

Článek

Talentovaný gólman Šebek, který v letošní sezóně hostoval v dorosteneckém týmu Viktorie Plzeň, se už může těšit z toho, že má v kapse dvouletou smlouvu s Chelsea. Gólman reprezentace do 16 let byl několik měsíců v hledáčku skautů londýnského klubu a v minulých dnech byla dohoda zpečetěna. Šebek bude patřit Chelsea od 1. července, a pokud v dalších dvou letech přesvědčí o svých kvalitách, vstoupí automaticky v platnost dvouletá opce.

Chelsea tak vyhrála souboj o brankáře, o nějž stály i špičkové české kluby v čele se Spartou, Slavií či Libercem. "Dlouho jsme zvažovali, co bude pro Honzu nejlepší řešení. Po domluvě s ním a jeho rodinou jsme se shodli na tom, že zamířit do Anglie bude velmi smysluplný krok. Bude to pro něj obrovská škola po všech stránkách, ale on má velké předpoklady, aby se tam prosadil," řekl v pátek ČTK Pavel Zíka ze společnosti Sport Invest International, která Šebka i Hableho zastupuje.

Šebek se tak vydá ve stopách o rok staršího Marka Štěcha. Vicemistr Evropy do 17 let z loňského roku před letošní sezónou zamířil z pražské Sparty do West Hamu United, kde na něj jako trenér dohlíží někdejší reprezentační gólman Luděk Mikloško.

Šebek bude mít v Londýně zajištěné studium, bydlet bude v těsné blízkosti mládežnického tréninkového centra Chelsea. "Honza byl se svojí rodinou v Londýně a prohlédli si, co jej čeká. Rozhodně nejde o to, že bychom někoho chtěli násilně vytrhávat z jeho prostředí. O Honzu bude postaráno po všech stránkách," uvedl Zíka.

Zkrátka nepřijde ani Šebkův mateřský tým z Tachova. Pokud bude o Šebka v Chelsea zájem i za dva roky, může na účet českého klubu putovat částka přesahující deset milionů korun.

Hradec by mohl za Hableho dostat dvacet miliónů 

Velký zájem na evropském trhu je prý i o Hableho, který se loni také blýskl na evropském šampionátu sedmnáctiletých a v březnu upoutal pozornost v duelu výběru Evropy proti Africe. Královéhradecký záložník je nyní podle všeho blízko k přestupu do Interu Milán.

"V nejbližších dnech možná povedeme finální jednání. Osmnáctiletý talent by mohl do italského velkoklubu přestoupit už po letošní sezóně a podepsat zde profesionální kontrakt," řekl Zíka. Hradec by si podle zákulisních informací mohl přijít na částku blížící se 20 miliónům korun.

Reklama

Související témata: