Hlavní obsah

Adauto se těší, že v Žilině znovu nakoukne do velkého fotbalu

PRAHA

Už to vypadalo, že se brazilský fotbalový útočník Evandro Adauto da Silva vrátí po nepovedeném závěru angažmá v pražské Slavii zpět do své rodné země, až mu na podzim podala pomocnou ruku druholigová Krč. Sedmadvacetiletý kanonýr odehrál v pražském celku pět zápasů a na konci listopadu o něj projevila zájem Žilina. Adauto neváhal a v sobotu už se divákům představil v dresu slovenského týmu v druhém ročníku halového turnaje Fortuna Víkend šampiónů v Sazka Areně.

Foto: ČTK/AP

Adauto da Silva (vpravo) ještě v dresu Slavie Praha

Článek

Adautův tým vybojoval postup do nedělního semifinále a v posledním utkání skupiny A si dokonce vyšlápl na největšího favorita Slavii, které přibouchl dveře k soubojům o prvenství. Drobný Brazilec sice přes urputnou snahu bývalým spoluhráčům gól nevstřelil, přesto měl ze setkání s nimi srdečnou radost.

"Všichni jsme se pozdravili, pamatuji si zhruba tak půlku týmu. Znám Krajčíka, trenéra Jarolíma, asistenty, Kalivodu i některé mladé hráče. Je to trochu prestižní, ale přece jen je to jen předpříprava," řekl novinářům tradičně dobře naladěný Adauto.

Dlouho přemýšlel o návratu do vlasti 

Za Slavii nastoupil naposledy v prosinci 2005, od té doby zápasil s nejrůznějšími zraněními a dlouho koketoval s myšlenkou na návrat do Brazílie. Až přispěchala v průběhu podzimu s nabídkou Krč a vzápětí daleko slavnější Žilina. Adauto se rozmýšlel asi pět dnů. "Před posledním druholigovým utkáním mi trenér řekl, že se na mě přijeli podívat ze Žiliny. Pak jsem odjel do Brazílie a hned mi volal manažer. Já jsem nastínil nějakou svoji nabídku, oni s tím souhlasili," vyprávěl Adauto.

Podpis na přestupní listině prý už je pouhou formalitou, v úterý musí brazilský útočník ještě projít zdravotními testy. "Pak už to zbývá jen podepsat. Krči jsem moc nepomohl, protože jsem neměl fyzičku, ale ona mi moc pomohla a dala šanci, abych se ukázal jiným týmům jako Žilina. Za to jí děkuju," uvedl Adauto.

Adauto je rád, že si zahraje za Žilinu 

Přestupovou částku nechtěl prozradit. "Myslím ale, že pro Spartu Krč to bude příjemná suma," zasmál se. Přestože nedávno bojoval se zraněními, nepřestával věřit v návrat do velkého fotbalu. "Neznamená to, že když jsem skončil ve Slavii, tak pro mě skončí všechno. Ve fotbale musíte koukat dopředu, jsou i jiné týmy než Slavia. Jsem rád, že si zahraju v tak dobrém týmu jako Žilina, která teď patří ke slovenské špičce," pochvaloval si.

Střední Evropa mu prý přirostla k srdci, naučil se už dobře česky. "Na začátku je hodně důležité, že se domluvím. Když na mě mluví spoluhráči pomalu, dobře jim rozumím. Čeká mě nový klub, trochu jiná kultura, na druhou stranu jazyk je skoro stejný," uvažoval Adauto.

Mantinely se mu nelíbily 

Turnaj v Sazka Areně si nemohl vynachválit. "Je tu krásná atmosféra, super turnaj. Jako mladý jsem už hrál v hale, ale ne takhle okolo, to je poprvé v životě," uvedl a neskrýval, že mu halový styl fotbalu přece jen tolik nesedí. "Ty mantinely se mi teda moc nelíbí, ale všechno je v životě někdy poprvé. Tak doufám, že to příště už bude lepší," smál se Adauto.

Své umění bude moci ukázat v nedělním semifinále, pak už bude s Žilinou myslet na to, aby tým na jaře uhájil první místo v tabulce slovenské ligy. "Jsem rád, že budu zase bojovat o titul. Máme dobrý mančaft, věřím, že mi spoluhráči pomůžou a bude se mi dařit. V budoucnu bych se chtěl třeba dostat do Evropy, do ještě lepšího týmu, než je Žilina," dodal brazilský útočník.

Reklama

Související témata: